XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2021. november 9., kedd

November 9.

 Mt 10,16-22                     (úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé)

Nézzétek, úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé! Legyetek tehát okosak, mint a kígyók, és egyszerűek, mint a galambok!  Az emberekkel szemben legyetek óvatosak, mert bíróság elé állítanak, zsinagógáikban pedig megostoroztatnak benneteket! Miattam helytartók és királyok elé hurcolnak, hogy tegyetek előttük és a pogányok előtt tanúságot. Amikor átadnak benneteket a bíróságnak, ne töprengjetek, hogyan és mit mondjatok! Abban az órában megadatik nektek, hogyan beszéljetek. Mert hisz nem ti fogtok beszélni, hanem majd Atyátok Lelke szól belőletek. Halálra adja majd a testvér a testvért, az apa a gyermekét, a gyermekek meg szüleik ellen támadnak és vesztüket okozzák. Mindenki szemében gyűlöletesek lesztek nevemért. Aki azonban mindvégig kitart, az üdvözül.

 

Jézus küldetést ad. Azt mondja tanítványainak: Nézzétek, úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé! És utána arról kezd nekik beszéli, hogy üldözést fognak majd szenvedni. Aki azonban mindvégig kitart, az üdvözül. Mire is szól a küldetés? Ebben az igerészben is láthatóvá válik a küldetés és az üdvösség összefüggése. Mindannyian küldetést kaptunk a hitben való kitartásra. Más helyen azt mondja Jézus: Maradjatok hát bennem, s akkor én is bennetek maradok. Amint a szőlővessző nem teremhet maga, csak ha a szőlőtőn marad, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem... Maradjatok meg szeretetemben (Jn 15,4.9). Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen (Jn 3,16). Arra kapunk tehát küldetést, hogy Jézus mellett tanúságot tegyünk és kitartsunk a hitben, akkor is, ha ez ebben a világban üldözéssel vagy bármilyen fajta megvetéssel jár. Bár Magyarországon nincs olyan fajta keresztényüldözés, mint más országokban, pl. középkeleti országokban, különösképpen Irakban és Iránban, ahol a muzulmán hatóságok vagy fundamentalista csoportosulások ellenségüknek tekintik a keresztény közösségeket és elhatározták, hogy ki kell őket irtani országukból. A materialista és egoista világban más módon történik az üldözés. Nem direkt módon üldöznek, hanem alattomosan az erkölcsi, vallási akaraterőnket bénítják le. Ez a fajta üldöztetés sokszor nem is kívülről, konkrét emberek által történik, hanem belülről jön, ahol a médiákat és véleményalkotókat használja fel a gonosz lélek, hogy általuk manipulálja gondolkodásunkat: Minek elköteleződni? Minek összeházasodni és gyermeket vállalni? Minek hűségesnek és megbízhatónak lenni? Minek az Egyházra és Istenre hallgatni? Te vagy a világ középpontja! Ne szenvedjél! Elégítsd ki vágyaidat! stb. Mit jelent ilyen körülmények közt mindvégig kitartani az evangélium, valamint az Isten és a felebaráti szeretet mellett? Ne gondoljuk azt, hogy Magyarországon nincsen keresztényüldözés. Az üldöztetés bennem folyik nap mint nap. Vegyük észre és döntsünk tudatosan az evangélium mellett!

Feladat a mai napra: Miben is mikor tapasztalom azt, hogy valami lebénítja akaraterőmet és szeretetemet? Tudatosan döntök a Isten útjai mellett.