XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2021. november 12., péntek

November 12.

2Tim 4,1-5                       (hirdesd az evangéliumot, állj vele elő, akár alkalmas, akár alkalmatlan.)

Kérve-kérlek az Istenre és Krisztus Jézusra, aki ítélkezni fog élők és holtak fölött, az Ő eljövetelére és országára: hirdesd az evangéliumot, állj vele elő, akár alkalmas, akár alkalmatlan. Érvelj, ints, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel. Mert jön idő, amikor az egészséges tanítást nem hallgatják szívesen, hanem saját ízlésük szerint szereznek maguknak tanítókat, hogy fülüket csiklandoztassák. Az igazságot nem hallgatják meg, de a meséket elfogadják. Te azonban maradj mindenben meggondolt, viseld el a bajokat, teljesítsd az evangélium hirdetőjének feladatát, töltsd be szolgálatodat.

Nagyon szívhez szóló az a buzdítás, amit Pál Timóteusnak intézett. Mintha nem is 2000 évvel ezelőtt hangzott volna el, hanem ma, hiszen a mai világban ugyanolyan érvényesek ezek a szavak: Mert jön idő, amikor az egészséges tanítást nem hallgatják szívesen, hanem saját ízlésük szerint szereznek maguknak tanítókat, hogy fülüket csiklandoztassák. Az igazságot nem hallgatják meg, de a meséket elfogadják. Mennyire fontos az evangelizálás! Pál nagyon kéri Timóteust: Kérve-kérlek az Istenre és Krisztus Jézusra, aki ítélkezni fog élők és holtak fölött, az Ő eljövetelére és országára: hirdesd az evangéliumot, állj vele elő, akár alkalmas, akár alkalmatlan. Érvelj, ints, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel. Pál szívügye az emberek üdvössége. Tudja, hogy aki nem hisz Jézusban vagy akár elutasítja őt, és más tanítást követ, az csak nehezen fog üdvözülni. Tudjuk, hogy sok út van az üdvösségre. Az egyház kijelentette, hogy nemcsak a katolikus hit által lehet üdvözülni, hanem más vallás által is. A probléma inkább azokkal van, akik nem hisznek Istenben, hanem csak a pénzben vagy önmagukban és ezért mindenféle erkölcstelenségre képesek, és másokat is megfertőzik hazug elképzeléseikkel. Pál ezért arra buzdítja Timóteust: Te azonban maradj mindenben meggondolt, viseld el a bajokat, teljesítsd az evangélium hirdetőjének feladatát, töltsd be szolgálatodat. Nagyon jól tudta, hogy nem mindenki fogadja el a Jézus Krisztusról szóló tanítást. Mégis azt mondja: Elhatároztam, hogy nem akarok másról tudni köztetek, csak Jézus Krisztusról, a megfeszítettről (1Kor 2,2), mert csak Jézusban van az üdvösség. Kérjük Pál közbenjárását, hogy segítsen józan tanításból táplálkoznunk és megkülönböztetni a meséket az egészséges tanítástól, hogy mi is Krisztus mellett tudjunk kitartani és őt hirdetni egész életünkkel.

Feladat a mai napra: Az emberekkel való beszélgetésben arra figyelek, milyen véleményeket osztunk meg egymással. Arra törekszem, hogy abban, amit mondok, egészséges tanítást adjak tovább és ne hódoljak be a másik véleményének.