XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2021. november 9., kedd

November 8.

 Lk 9,1-2                (Elküldte őket, hogy hirdessék az Isten országát)

Összehívta a tizenkettőt, erőt és hatalmat adott nekik a gonosz lelkek fölött és a betegségek gyógyítására. Aztán elküldte őket, hogy hirdessék az Isten országát és gyógyítsák meg a betegeket.

 

Ezen a héten arról szeretnénk elmélkedni, miként küld és üdvözít minket az Isten élő igéjén keresztül. A mai evangéliumi részletben Jézus, az Isten élő Igéje, a tizenkét apostolt hívja magához és felhatalmazza őket arra, hogy kiűzzék a gonosz lelkeket és meggyógyítsák a betegeket. Aztán elküldte őket, hogy hirdessék az Isten országát és gyógyítsák meg a betegeket. Később az evangéliumok beszámolnak arról, hogy Jézus nemcsak az apostolokat, hanem az összes tanítványait is küldi. Mindannyian keresztségünk és bérmálkozásunk által a Szentlélekben és Jézus életében részesültünk: Mert mindannyian, akik megkeresztelkedtetek Krisztusban, Krisztust öltöttétek magatokra (Gal 3,27) mondja Szt. Pál. Így tehát nemcsak életében, hanem küldetésében is részesültünk. Jézus maga mondta tanítványainak miután feltámadt: Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket (Jn 20,21). Így ránk bízta saját küldetését. De mi a küldetése? Jézus nyilvános működése kezdetén Galileába ment, s ott hirdette az Isten evangéliumát és mondta: „Beteljesedett az idő, és már közel van az Isten országa. Tartsatok bűnbánatot, és higgyetek az evangéliumban” (Mk 1,14-15). A mi elsődleges küldetésünk is arról szól, hogy életünkkel és szavainkkal hirdessük az Evangéliumot, segítsük, hogy az emberek megismerjék Jézust, letérjenek az önzés útjairól és Jézust lábnyomait követve építsék a szeretet és a béke országát. Jézus nekünk is hatalmat adott, hogy úrrá legyünk a gonosz lelkeken és a betegségeken, ha hiszünk benne és elszántan követjük őt.

Feladat a mai napra: Ma építeni szeretném a szeretet és a béke országát ott ahol élek és mozgok.