XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2014. augusztus 5., kedd

Augusztus 5.



Zsolt 73,6-12                     (Lám, ilyenek a bűnösök)
A gőg úgy övezi őket, mint lánc a nyakat, s mint a ruha, fedi őket az erőszak.
A gonoszság a hájukból nő ki, s a szívükből csap ki az álnokság.
Gúnyolódnak, s gonosz minden szavuk, hetykén fenyegetőznek hatalmukkal.
Káromló szavuk még az eget is célba veszi, nyelvük arcátlanul sérteget a földön.
S népem fut utánuk, mohón szürcsöli áradó vizüket.
Így szólnak: „Hogyan tudná az Isten, hogy szerezne róla tudomást a Magasságbeli?”
Lám, ilyenek a bűnösök: növelik hatalmukat és élnek háborítatlanul.

A mai zsoltárrész utolsó mondata szolgálhatna az egész szakasz címeként: Lám, ilyenek a bűnösök. Aszaf részletesen ábrázolja itt a bűnösök magatartását. Gonoszaknak vagy bűnösöknek nevezi őket, hiszen gonoszak tetteik, másrészt mert bár Isten létét elismerik, életüktől mégis távol tartják Őt. Azt gondolják, hogy Isten nem veszi észre, amit tesznek, és amit mondanak. Azért így szólnak: „Hogyan tudná az Isten, hogy szerezne róla tudomást a Magasságbeli?” Aki bűnt követ el, annak bizonyos szinten már megszakadt az Istennel való kapcsolata, mert nem hallgatott az Úrra és ellene cselekedett. Minél jobban eltávolodik az ember Istentől, annál nagyobb a veszélye annak, hogy gonoszat művel, a jó helyett. Aszaf a gonoszság megjelenési formáit szemléltette és ezek közül sorol fel néhányat: a gőgöt, az erőszakot, az álnokságot, a káromló és sértő szavakat. Azt tapasztalja, hogy a nép pont ezeket a hamis szavakat szívja fel. S népem fut utánuk, mohón szürcsöli áradó vizüket. Úgy vélem, manapság is nagyon hasonló a helyzet. Kik után fut a tömeg? Milyen emberek közismertek ma? Kik azok, akik legnagyobb népszerűségnek örvendnek? A média alapján látjuk, hogy nem éppen a jók. Most azonban ne álljunk meg itt, a társadalmi helyzet analizálásánál és mások magatartásának megítélésénél, hanem saját  magunkat vizsgáljuk meg. Talán nem ilyen nagymértékben, de lehet, hogy bennünk, a mi szívünkben sem minden tiszta. Mivel szoktuk díszíteni magunkat? Gőggel vagy alázatossággal? Milyen szavakat veszünk az ajkunkra? „Az azonban, ami a szájból kijön, a szívből származik, és ez teszi tisztátalanná az embert. Mert a szívből származnak a rossz gondolatok, erkölcstelenségek ...” (Mt 15,18-19) Köszönjük, Jézusunk, hogy megmutatod nekünk a jóra vezető utat. „Boldogok a szívükben tiszták, mert ők látni fogják Istent.” (Mt 5,8)
Feladat a mai napra: A mai napon különösön is odafigyelek szavaimra. Igyekszem, hogy csak építőek, pozitív kicsengésűek legyenek.