XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2014. december 18., csütörtök

December 18.Lk 1, 53                            (Az éhezőket javakkal töltötte el)

Az éhezőket javakkal töltötte el, de a gazdagokat üres kézzel küldte el.

Kérdeztem Máriától imádságban, hogy mire éhezett? Volt-e valami, amin elmélkedett a szívében? Lukács evangéliumában azt olvassuk, hogy Mária megőrizte a szavakat, dolgokat, helyzeteket a szívében: „meg mind emlékezetébe véste szavaikat és szívében egyeztette“. (Lk 2, 19.50) Mária nem arra a kenyérre vágyott, ami a gyomrot tölti meg, hanem ami a lelket.
Azon elmélkedett, hogy szeretné, ha Isten még közelebb lenne az emberekhez és éreznék és tudnák, hogy Isten meghallgatja őket. Arra vágyott, hogy az emberek megszabaduljanak saját „gazdagságuktól”: a gőgtől, az önállóságba vetett hitüktől, a másoktól való különbözőség tételtől, az individualizmustól, mások szándékos kihasználásától, eltaposásától, a rászorulók magukra hagyásától. Ezek a dolgok ugyanis az embereket nem töltik be, ürességet és elégedetlenséget hagynak maguk után. Ha az emberek megszabadulnak ettől a „gazdagságtól”, akkor egy nagyobb, Istentől származó gazdagságra lesz hely bennük. Amikor a leghatalmasabb jóság van az emberekben: Isten, aki maga a szeretet, akkor ezeket az emberi javakat, mint pl. tehetségeiket, tárgyaikat, pénzüket stb. megosztják egymással. Mert a leghatalmasabb gazdagság lesz az övék, a szeretet, és annak a tudata, hogy Isten elfogadja és szereti őket. Szemlélve ezt az idézetet, láttam, hogyan örvendezik Mária, mert Isten betöltötte őt, a legnagyobb jóval, rábízta a gyermek Jézus életét és azt, hogy ő szülje meg ezt a gyermeket. Örvendezik, hogy Isten velünk van Fia által. Mária kinyújtotta a kezét és megnyitotta a szívét Isten felé, hogy Isten töltse be őt, és felénk is kinyújtotta a kezét, hogy odaadja nekünk fiát, Jézust.
Feladat a mai napra: A mai napon arra gazdagságra hív minket Mária, hogy üresítsük ki magunkat és másfajta gazdagsággal töltekezzünk. Milyen lépéseket tudok tenni ezért? Szeretnék együtt örvendezni Máriával?

Kapcsolatfelvétel, elmélkedések megrendelése, imaszándék, jelentkezés programokra

Név

E-mail *

Üzenet *

Látogatók száma