XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2015. január 10., szombat

Január 10.



1Jn 4,19-5,2                   (Aki Istent szereti, szeresse testvérét is)

Azért szeretjük (az Istent), mert ő előbb szeretett minket. Ha valaki azt állítja, hogy: „Szeretem az Istent”, de testvérét gyűlöli, az hazug. Mert aki nem szereti testvérét, akit lát, nem szeretheti az Istent sem, akit nem lát. Ezt a parancsot kaptuk tőle: Aki Istent szereti, szeresse testvérét is. Mindenki, aki hiszi, hogy Jézus a Krisztus, az Isten egyszülötte, és aki a szülőt szereti, szereti szülöttét is. Abból tudjuk meg, hogy szeretjük az Isten gyermekeit, hogy szeretjük az Istent, és megtesszük parancsait. Mert az az Isten iránti szeretet, hogy megtartjuk parancsait. Parancsai nem nehezek. Mert mindenki, aki az Istentől született, legyőzi a világot. És ez a győzelem - győzelem a világ fölött! - a mi hitünk.

Miben mutathatjuk ki valakinek szeretetünk komolyságát? Sok gesztus van, amiben azt ki szoktuk mutatni. Van, aki rózsát vagy pralinét visz, aki felajánlja segítségét, vagy kedves, elismerő megjegyzéseket tesz. Leginkább azonban abban mutathatjuk meg, ha engedelmeskedni tudunk egymásnak, bár jól lehet nem értek egyet vele, nehezemre esik amit kér. Hiszen a legszebb gesztus is üressé és hiteltelenné válhat akkor, amikor végeredményben mégis csak azt tesszük, amit mi akarunk, és nem engedjük, hogy a másik meghatározza, mozgósíthassa életemet. Az engedelmesség nem azt jelenti, hogy nem lehet saját véleményem és mindig csak a másiknak kell igazat adnom, és azt sem jelenti, hogy meggondolatlanul mindent megteszek, akkor is ha esetleg bűncselekményt követelne tőlem. Az engedelmesség felelősségteljes, okos és aktív bizalomkinyilvánítás, melyhez egy nagy adag szabadság kell. Hiszen a másik tévedhet. De az alázat és a belé vetett bizalom megerősíti kapcsolatunkat, és lehetővé teszi a másik növekedését. Isten azonban nem téved soha. Csak annyi történhet, hogy nem értem meg Őt. Szeretetem legőszintébb és hitelesebb kinyilvánítása, ha szeretek és keresem a szeretet egyre nagyobb tökéletességét és tisztaságát. Ha valaki azt állítja, hogy: „Szeretem az Istent”, de testvérét gyűlöli, az hazug. Mert aki nem szereti testvérét, akit lát, nem szeretheti az Istent sem, akit nem lát. Ezt a parancsot kaptuk tőle: Aki Istent szereti, szeresse testvérét is. Az az Isten iránti szeretet, hogy megtartjuk parancsait.
Feladat a mai napra: Ma valakit úgy akarok szeretni, hogy bízom és reményt látok benne.