XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2015. október 17., szombat

Október 17.



Lk 12, 13-15                      (Óvakodjatok a kapzsiságtól)
Ekkor valaki megszólalt a tömegben: „Mester, mondd meg testvéremnek, hogy ossza meg velem az örökséget.” De elutasította: „Ember, ki hatalmazott fel rá, hogy bírótok legyek és elosszam örökségeteket?” Majd a néphez fordult: „Vigyázzatok és óvakodjatok minden kapzsiságtól, mert nem a vagyonban való bővelkedéstől függ az ember élete.”

Sok családban tapasztalták már azt, hogy mindenki nagyon szerette egymást, míg nem kellett az örökséggel foglalkozniuk. Amikor a pénzre fordul a dolog, óriási viszályok és perpatvarok tudnak keletkezni, még a legkedvesebb emberek között is. Hirtelen akár a legbékésebb ember is ragadó farkassá tud válni. Miért van ez így? Mit vált ki bennünk a pénz? Milyen szerepet játszik az életemben? Jézus kortársai azt hitték, hogy a boldogságot és Isten áldását abban lehet mérni, hogy kinek mennyi vagyona van. Aki szegény, azt Istentől megvertnek tekintették, a gazdagot pedig Istentől megáldottnak, Isten kedvencének. Jézus itt is fontos tanítást ad: nem a vagyonban való bővelkedéstől függ az ember élete. Hát ez a mi világunkra és épp olyan érvényes kijelentés. Nemde sokan azt hiszik, hogy csak a pénz, a vagyon teszi őket boldoggá? Azt gondolják, hogy boldogtalanságuk oka a pénz hiánya és azon ábrándoznak, ha egyszer milliomosok lesznek... a lottóban nyernek... akkor majd milyen boldogok lesznek. És amikor már mindenük megvan, nemde sokan akkor válnak el, mert képtelenek közösségben élni mással? A közösség attól növekedik, hogy együtt küzdünk meg a mindennapi életért. Ez boldogságunk kulcsa is: hogy időt szánunk egymásra, komolyan vesszük egymást, meghallgatjuk egymást, közös célokat tűzünk ki, ami együtt akarunk megvalósítani, egymásra számítva. Egy ilyen közös cél üdvösségünk elnyerése is, hiszen egymásért felelősek vagyunk. Jézus sose fog bírót játszani köztünk, abban a kérdésben viszont annál szívesebben partner, hogy hogyan tudunk közösséget építeni, és jobban az Isten felé vezető úton haladni. Kérjük ebben az ő segítségét.
Feladat a mai napra: Hogyan tudnám ma a kapcsolatot építeni családtagjaimmal?