XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2016. február 21., vasárnap

Február 21.



Mk 1,29-31
A zsinagógából Jakabbal és Jánossal együtt egyenesen Simon és András házába ment. Simon anyósa lázas betegen feküdt. Ezt azonnal elmondták Jézusnak. Odament hát hozzá, s kézen fogva fölsegítette. Erre megszűnt a láza, és szolgált nekik.

A mai idézetben egy nagyon gyöngéd jelenetnek lehetünk tanúi. Jézus meggyógyítja Péter anyósát, kézen fogja és fölsegíti őt. „Erre megszűnt a láza, és szolgált nekik.” Jézus nyilvános életében ez a második gyógyítás. Az első pontosan ez előtt történt meg a zsinagógában, ahol Jézus megszabadított egy ördögtől megszállott embert. Simon és András tanúi voltak ennek az eseménynek, és talán ettől felbátorodva elmondták Jézusnak, hogy beteg az anyós. Jézus megkönyörült az asszonyon, és visszaadta neki egészségét. Ez a gyógyítás viszonylag egyszerűnek tűnhet nekünk, ahhoz képest, hogy másokat sokkal súlyosabb betegségekből gyógyított meg.
Elgondolkodhatunk azon, hogy mi mindent takarhat a „láz”? A testi láz egy védekező mechanizmus, amivel a test lepróbálja küzdeni a kórokozókat. Igazából gyógyító folyamatnak is lehet tekinteni, bár a vele járó tünetek nem kellemesek. Talán először a vírusjárványok juthatnak ezzel kapcsolatban eszünkbe. Gyorsan mondhatjuk azt, én most nem vagyok lázas, vagy nem szoktam lázas lenni, ezért ennek a történetnek nincs mondanivalója a számomra. De létezhet más fajta láz is, pl. munkaláz, vásárlási láz, nyerési láz, foci-láz, szórakozási láz, takarítási láz, internet-láz... engemet milyen láz ragad meg néha? Mik a tünetei? Az asszonyról tudjuk, hogy lázas betegen feküdt. Tehát ha feküdt, akkor a láz valamire képtelenné tesz: a túlpörgés a saját magamra és a környezetemre való odafigyelésre tesz képtelenné, és végül arra, hogy Isten jelenlétét észre vegyem életemben, és ő vezessen engem. A láz tulajdonképpen egy belső magányba sodor. Aki egyszer magas lázzal feküdt ágyban, tudja, hogy ilyenkor csak ő és a testi valósága létezik, a láznak először le kell csillapodnia ahhoz, hogy megint részt tudjon venni mások életében. Mi lehet rossz a fent felsorolt lázakban? Látszólag lehet a családom, környezetem szolgálata. Azzal álcázhatjuk, hogy a gyerekeimnek, férjemnek megyek vásárolni, vagy a barátaimmal nettezem, nekik keresek jó letölthető programokat az interneten. De igazából egyre jobban bezár saját világomba, egy virtuális, szubjektív világba.
Jézus odament hát hozzá, s kézen fogva fölsegítette. Erre megszűnt a láza, és szolgált nekik. Jézus helyreállítja az asszony életét: odamegy hozzá, kihozza belső elszigeteltségéből, visszavezeti az emberi közösségbe és képessé teszi őt arra, hogy észre vegye szükségleteit és valóban a javukat szolgálja.

Feladat a mai napra: Ma egy konkrét emberre megpróbálok jobban odafigyelni. Mire van szüksége? Miben segíthetek neki? A vele töltött időt felajánlom Istennek.
--- A lap hátsó oldalát felhasználhatjuk feljegyzéseknek! ---
Este: Visszatekintés a napra: Mit éltem ma? Hol találkoztam saját „lázammal”? Milyen módon tapasztaltam Jézus jelenlétét? Mit jelentett számomra odafigyelni egy konkrét személyre? Hogyan éltem azt meg?
Köszönöm, Uram, hogy törődsz velem! Egyedül csak te vagy képes ledönteni bennem a falakat. Kérlek alakítsd szívemet a te szent szíved szerint!