XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. április 3., hétfő

Április 3



Jézus vállára veszi a keresztet. 2. stáció.

„Miután csúfot űztek belőle, levették róla a bíbort és saját ruháit adták rá. Azután elvezették, hogy keresztre feszítsék.” (Mt 15,20)

Jézus arra tanít minket, hogy: Ha valaki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye föl keresztjét és kövessen engem. Aki meg akarja menteni életét,  elveszíti azt, de aki érettem elveszíti életét, megtalálja azt. Mit ér az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de lelke kárt szenved?” (Mt 16, 24-26)

Jézus vállára veszi a keresztet, melynek a vízszintes ágát odakötik oldalt kiterjesztett szent kezeihez. Ez a fagerenda, a patibulum, kb. 50-60 kg súlyú. Jézus alig bír lábain maradni, majdnem összecsuklik alatta. Hiszen átszenvedte előző éjszaka az elárultatás fájdalmát, a vérrel verítékezést, a gyötrelmes kihallgatást, és megalázó ütéseket, majd a börtöncella magányát, az ide-oda hurcoltatást, a rettenetes megostorozást és a súlyos bántalmazásokat. Étlen-szomjan, hangtalan szenvedéssel indul el értünk vállalt utolsó útjára. A gerenda különösen jobb vállának mély sebébe hatol, fájdalmainak nincs száma és határa.

Minden szentnek különleges, sajátos útja van, de mindegyik tudja, hogy át kell menni a fájdalmon ahhoz, hogy tűzzé váljunk. Siénai Szent Katalin így ír erről a Dialógusban: „Öltözzetek a Vérbe. Tagadjátok meg magatokat a Vérben.” Limai Szent Róza Jézustól azt kapta, hogy minél nagyobb a keresztünk, annál biztosabb az utunk a Mennyek országába. „Ez az egyedüli igazi paradicsomi lépcső, és kereszt nélkül nincs út, amelyen a mennybe feljuthatnának.” (Zsolozsma, Olvasmányos imaóra, aug. 23. Limai Szent Róza írásaiból.)
Én vajon készen állok-e naponta felvenni keresztemet, zúgolódások nélkül és Jézust követni megpróbáltatásokban, bajokban, a mindennapok nehézségeiben?

Feladat a mai napra: A mai napra kapott kereszteket panasz nélkül fogadom el, és Jézusnak ajánlom fel, hálás szeretetből a bűnösökért.