XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2014. december 24., szerda

December 24.



Lk 1,78-79                       (lépteinket a béke útjára irányítsa)

Istenünk irgalmas szívétől, amellyel meglátogat minket felkelő Napunk a magasságból, hogy fényt hozzon azoknak, akik sötétségben és halálos homályban ülnek, lépteinket pedig a béke útjára vezérelje.

December 24 az előkészület napja szokott lenni, sajnos sokszor nem annyira az utolsó lelki felkészülésé, mint inkább a karácsonyi ünnepre való utolsó tennivalók intézésé. Ritkán marad idő, hogy megálljunk és megkérdezzük magunkat, mire készülünk, kit várunk? Vajon várunk-e még valamit, vagy már szépen elterveztünk mindent? Nyitottak vagyunk-e arra, hogy Isten meglépjen ma minket érkezésével? Hogyan szeretnénk, hogy meglátogasson minket? Mint a napkelet, mint felkelő Napunk? Az igazi karácsonyi ünnep nem kezdődhet alkonyat előtt. Sőt tulajdonképpen éjfél előtt sem. Mert Jézus születése az éjszakában történt. A sötétségben született az, aki maga a fény, a világ világossága. A Benediktusban jelen időben mondjuk, hogy Istenünk könyörülő irgalmában meglátogat minket a Napkelet a magasságból, hogy a sötétben és a halál árnyékában ülőknek ragyogjon. Minden nap, ma este különös módon, amikor megünnepeljük 2014 karácsonyát, a szeretet és béke ünnepét. Ma a karácsonyi fény, Jézus Krisztus, be akarja ragyogni világunk sötétségét. És úgy tűnik a hírek alapján, – vagy inkább az a tény -, hogy napjainkban még mindig bőven sötétség van a földön, és még mindig sokan a halál árnyékában ülnek. Mintha a várt világ békéje újra visszahúzódott volna a távolba. Az Isteni béke azonban közel van: aki elfogadja Jézust, a Krisztust, a Megváltót, annak szívében elkezd ragyogni a fény, a szeretet, amely annak lépteit a béke útjára kezdi irányítani.
Feladat a mai napra: Jézus elé helyezem mindazokat az embereket és szituációkat, akikért különösen szeretném kérni, hogy ragyogja be őket a karácsonyi fény.