XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2013. november 8., péntek

November 8.

Tób 4,15-16                       (Az emberi szolidaritás)

Amit magadnak nem szeretnél, azt másnak se tedd. Ne igyál annyi bort, hogy részeg légy tőle, ne kísérjen életutadon az iszákosság. Oszd meg kenyeredet az éhezőkkel és ruhádat a rongyoskodókkal. Fölöslegesedből adj alamizsnát, és szemed ne legyen irigy, amikor alamizsnát adsz.

A szolidaritás alapelve, amelyet "barátság" vagy "szociális szeretet" néven is neveznek, az emberi és keresztény testvériség közvetlen követelménye: (Vö. II. János Pál pápa: Sollicitudo rei socialis enciklika, 38--40;). A tévedés "első, ma oly széles körben és veszedelmesen elterjedt forrása az, hogy megfeledkeznek az emberek azon kölcsönös kapcsolatáról és szeretetéről, amelyet mind a közös eredet és az összes ember -- bármely néphez tartozzék is -- értelmes természetének azonossága, mind a megváltás áldozata, melyet Krisztus a kereszt oltárán mennyei Atyjának engesztelésül fölajánlott, parancsol". (XII. Pius pápa: Summi pontificatus enciklika). (KEK 1939). A szolidaritás mindenekelőtt a javak szétosztásában és a munka megfizetésében mutatkozik meg. Magában foglalja az erőfeszítést az igazságosabb társadalmi rendért, melyben a feszültségeket jobban meg lehet oldani, s melyben a feszültségek könnyebben megtalálják az egyeztetett megoldást. (KEK 1940). Tóbiás fiának adott utasítása legyen számunkra is intő szó. Jóllehet, nem szoktunk részegeskedni, azonban ez nem azt jelenti, hogy ez a mondat nem nekünk szól. Helyettesítsük be azt, amiből mi sokat szoktunk „fogyasztani”. Ez lehet étel, ital, de lehet internet, TV, vásárlás, játék, stb.. A szolidaritás abban segít minket, hogy kilépjünk önmagunkból, önzőségünkből, és felfigyeljünk mások szükségleteire. A szeretet akkor válik bennünk lüktető boldogsággá, ha észrevesszük körülöttünk lévő testvéreinket, és elkezdünk nekik örömöt szerezni, mégpedig úgy, hogy azt próbáljuk nekik megadni, amire tényleg szükségük van. S ehhez az egyik legfontosabb lépés, hogy az ő helyébe képzelem magam és esetleg megkérdezem tőle, mi esne neki jól, minek örülne most.

Feladat a mai napra: Lehetőséget keresek arra, hogy kifejezzem szolidaritásomat egy környezetemben lévő nélkülözővel, akár hajléktalannal, idős, beteg szomszédommal, munkanélkülivel vagy gyermekeiket egyedül nevelő szülővel.