XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. augusztus 12., szombat

Augusztus 12.



Lk 10,21-24                       (Boldog a szem, amely látja, amit ti láttok)
Abban az órában Jézus kitörő örömmel dicsőítette az Istent a Szentlélekben, ezekkel a szavakkal: „Dicsőítelek, Atyám, ég és föld Ura, hogy elrejtetted ezeket a bölcsek és okosak elől, és kinyilvánítottad a kicsinyeknek. Igen, Atyám, így tetszett neked. Mindent átadott nekem Atyám. Senki sem tudja, hogy ki a Fiú, csak az Atya, és hogy ki az Atya, azt csak a Fiú vagy akinek a Fiú ki akarja nyilatkoztatni.” Majd külön a tanítványokhoz fordult, és így szólt: „Boldog a szem, amely látja, amit ti láttok. Bizony mondom nektek, hogy sok próféta és király akarta látni, amit ti láttok és nem látta, hallani, amit ti hallotok és nem hallotta.”

Lukács evangélista többször említi evangéliumában, hogy Jézus imádkozik. Minden fontos esemény előtt teszi Jézus ezt. Most pedig nem csak arról ír Lukács, hogy Jézus az Atyával beszél, hanem mit mond az Atyának. Annyira betöltötte az Atya dicsőítése a Szentlélekben, hogy a körülötte állók is hallották, mi az imádságának tartalma. Jézus dicsőítette az Atyát, csodálva felfedezte, mi tetszett az Atyának. Talán a korábbi eseményeken keresztül még jobban megértette, mi tetszik az Atyának. Az okosak és a bölcsek, ha igazán okosak és bölcsek lettek volna, fel kellett volna fogniuk Isten küldöttjének a tetteit és a szavait. Azonban nem ez történt, hanem a kicsinyek ismerték fel Jézust. Jézus felismerése nem az emberi képességektől függ, hanem Isten ajándéka. Imádsága után Jézus a tanítványaihoz fordult és megértette velük, hogy ők a boldogok, a kicsinyek, akiknek az Atya kinyilvánította önmagát. „Boldog a szem, amely látja, amit ti láttok.” Mi is a boldogokhoz tartozunk, mivel láthatjuk Jézust és hallhatjuk őt. Ezért örüljünk a mai napon és legyünk hálásak mindazért, amit Jézus már kinyilatkoztatott nekünk.
Feladat a mai napra: Jézus hálát ad az Atyának. Adjunk mi is hálát neki saját szavainkkal: „Áldalak téged, Atyám, mert....”.