XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. június 3., szombat

Június 3.



Jn 21,20-25                       (Te kövess engem!)
Péter hátrafordult, s látta, hogy az a tanítvány, akit Jézus kedvelt, s aki a vacsorán a keblére hajolt és megkérdezte tőle: „Uram, ki árul el?” - az követi. Amikor meglátta, Péter Jézushoz fordult: „Hát vele mi lesz, Uram?” Jézus így válaszolt: „Ha azt akarom, hogy maradjon, míg el nem jövök, mi gondod vele? Te kövess engem!” Erre a testvérek között híre terjedt, hogy az a tanítvány nem hal meg. De Jézus nem azt mondta neki: „Nem halsz meg”, hanem: „Ha azt akarom, hogy maradjon, míg el nem jövök, mi gondod vele.”
Ez az a tanítvány, aki ezekről tanúságot tett és megírta ezeket. Tudjuk, hogy igaz a tanúsága. Jézus még sok egyebet is tett. Ha azonban valaki mind le akarná írni - azt hiszem -, annyi könyvet kellene írnia, hogy nem tudná az egész világ sem befogadni.

Nem tudjuk, milyen szándékkal kérdezte meg Péter Jézustól, mi lesz a másik tanítvánnyal. Kevéssel azelőtt Jézus elmondta Péternek, mi lesz az ő sorsa: „ha majd megöregszel, kiterjeszted karod, s más fog felövezni, aztán oda visz, ahova nem akarod.” Most talán Péter szeretné tudni azt is, mi lesz a szeretett tanítvány sorsa. Sima érdeklődésből? Vagy kíváncsiságból? Vagy szeretné magát összehasonlítani vele? Vagy azt gondolta, hogy így kell a juhokat legeltetni, a többiekről gondoskodni? Jézus válasza mindenképpen ridegen hangzik: „mi gondod vele?” Most is Jézus az, aki jól ismeri Simon Pétert és tudja, mi használ neki, azért azt mondja: „Te kövess engem!” A lényeg tehát, hogy Jézust kövesse és ne a saját kívánságait. Ami igazán fontos, azt Jézus el fogja neki mondani, hogy hogyan kell gondoskodnia a többiekről. Ami pedig nem fontos, nem rá tartozik, hogy mi Jézus szándéka a másikkal. Ő csak legyen hűséges ahhoz, amit Jézus kíván tőle. Ha őszinték vagyunk önmagunkkal, be kell vallanunk, hogy sokszor mi is nagyon szeretnénk tudni, mi lesz a másik sorsa, szeretünk összehasonlítgatni. Mérlegeljük, megítéljük, melyik a jobb, melyik a rosszabb. De Jézus minket is felszólít: Te kövess engem! Mindenkinek megvan a maga egyéni útja. Ezen a pünkösd előtti napon kérjük, hogy az Úr árassza ránk Szentlelkét, hogy adja meg a Szentlélek ajándékait, hogy hűségesen követhessük őt azon a helyen, abban a hivatásban, amelyet nekünk szánt.
Feladat a mai napra: Mit szeretnék kérni a Szentlélektől, hogy általa jobban követhessem Jézust?