XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2015. szeptember 8., kedd

Szeptember 8.



Sir 31,27-30                       (Mértékletesség)
Mint az élet vize, olyan a bor annak, aki mértékletes a bor ivásában. Mi az élet annak, aki bort nem ihat? Az ember örömére teremtetett a bor a világ kezdetétől. A bor vidámság és öröm a szívnek, ha kellő időben s megfontoltan isszák. Ha mértéktelenül, szenvedéllyel és mohón isszák, csak keserűség a bor a lélek számára. A túl sok bor fokozza a balga haragját, gyengíti erőit, sok sebet ejt rajta.

A sarkalatos erények közé tarozik a mértékletesség. Milyen fontos erény az ember életében, hogy mértéket tudjon tartani, hogy felismerje, hol van a határ, meddig mehet el, és hogy e felismerés szerint tudjon cselekedni. Sirák tanácsokkal és komoly tanítással látja el fiát, akinek azt kívánja, hogy boldog élete legyen. A mai idézetben a mértékletességre akarja tanítani őt, amikor a bor élvezetéről beszél, amely olyan mint az élet vize annak, aki mértékletes a bor ivásában. A bor vidámság és öröm a szívnek, ha kellő időben s megfontoltan isszák. Továbbá azt mondja: Az ember örömére teremtetett a bor a világ kezdetétől. Ez egy fontos dolog! Isten jó dolgokat teremtett, és arra teremtette őket, hogy az ember örömét, vidámságát, boldogságát szolgálják. A lényeg viszont a mértéktartás! Ha mértéktelenül, szenvedéllyel és mohón isszák, csak keserűség a bor a lélek számára. A túl sok bor fokozza a balga haragját, gyengíti erőit, sok sebet ejt rajta. Aki már egyszer túllépte a határt valamiben jól tudja, hogy Siráknak mennyire igaza van, mennyi keserűség, panasz származik belőle, és nem is csak saját maga, hanem mások számára is. Aki lerészegedett, nem tudja már kontrollálni beszédét és cselekedeteit, és sokszor előfordul, hogy másokat megszomorít vagy akár bántalmaz. A bort beazonosíthatjuk sok más dologgal is, mindazzal, ami szenvedélyt okozhat, pl. TV, internet, játékgépek, cigaretta, munka, csoki, szórakozás, szeretkezés, stb.. A szenvedéllyel az a baj, hogy nemcsak az ember egészségét kockáztatja, hanem a másokkal való kapcsolatot is, hiszen bezárják az embert saját kis világába, a magányba. A mértékletesség biztosítja Isten és mások iránti nyitottságunkat, és gyakorlását már kicsi kortól tanulni kell. Ám vigyáznunk kell, hogy ne legyünk túl szigorúak, hiszen ha egy gyerek csak azt éli meg, hogy nem kaphat soha eleget, akkor majd később, amikor nagy lesz, pótolni fogja mindazt, amiről úgy érzi, hogy lemaradt. Isten nem spártai szigort, vagy állandó böjtöt követel tőlünk, hanem egészséges egyensúlyt. A dolgokat azért teremtette, hogy örömünket szolgálják. De ahhoz azt is meg kell tanulnunk, hogy valóban élvezni tudjuk azt, amit elfogyasztunk vagy teszünk. Nem a mennyiségtől jön az öröm, hanem a minőség élvezetétől. Fontos, hogy ne a dolgok vegyék át az első helyet az életünkben, hanem tudjunk határt szabni magunknak, hogy a szívünk mindig nyitott maradjon Isten és embertársaink iránt.
Feladat a mai napra: Miben kell ma mértékletességet gyakorolnom, hogy nyitott legyek azok iránt, akik körülvesznek engem?