XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2016. december 3., szombat

December 3.



Mt 25,1-13                         (Ma meghívást kapunk arra, hogy égő lámpással járjunk az Úr elé)
A mennyek országa hasonlít a tíz szűzhöz, akik fogták lámpásukat, és a vőlegény elé mentek. Öt balga volt közülük, öt pedig okos. A balgák lámpásukat ugyan elvitték, de olajat nem vittek bele. Az okosak lámpásukkal együtt olajat is vittek korsójukban. A vőlegény késett, így valamennyien elálmosodtak és elaludtak. Éjfélkor kiáltás hallatszott: Itt a vőlegény, menjetek ki elébe! - Erre a szüzek mind fölkeltek, és rendbe hozták lámpásukat. A balgák kérték az okosakat: Adjatok egy kis olajat! Lámpásunk kialvóban van. - Nem adunk - felelték az okosak -, mert akkor nem lesz elég se nekünk, se nektek. Menjetek inkább az árusokhoz és vegyetek magatoknak. Míg odavoltak vásárolni, megérkezett a vőlegény, és akik készen voltak, bevonultak vele a menyegzőre. Ezzel az ajtó bezárult. Később megérkezett a többi szűz is. Beszóltak: Uram, Uram, nyiss ki nekünk! De ő így válaszolt: Bizony mondom nektek, nem ismerlek benneteket. Legyetek hát éberek, mert nem tudjátok sem a napot, sem az órát.

Ma meghívást kapunk arra, hogy égő lámpással járjunk az Úr elé. Visszatekintve a hétre, mik voltak ennek a hétnek a fénypontjai? Milyen gondolatok érintettek meg? Hogyan vezetett engem Isten, hol tapasztaltam jelenlétét az életemben? Hol kell még növekednem? – Nagyon elgondolkoztató a mai példabeszéd, mely egyben lezárja első lelkigyakorlatos hetünket. A tíz szűz példáját hozza elénk: öt közülük okos volt és öt balga. Mi különböztette meg az okos szüzeket a balgáktól? Mindegyiknek volt égő lámpásuk, de csak az okosak vittek magukkal olajat, a balgák nem. Mit jelképezhet az olaj, hogy nem adhatnak belőle? Figyelemfelkeltő a vőlegény válasza, amikor a balga szüzek visszatértek a vásárlásból és beszóltak: Uram, Uram, nyiss ki nekünk! Ő így válaszolt: Bizony mondom nektek, nem ismerlek benneteket. Nagyon keménynek tűnik ez a válasz. Ha Isten igazságos, akkor kiindulhatunk abból, hogy ezt nem szívatásból mondta, hanem kapcsolatuk valóságát tükrözte nekik vissza: Nem ismeri őket. Az „ismeret” a bibliában nagyon személyes, bensőséges kapcsolatot jelent, amit nem lehet másokkal megosztani. Mindenkinek magának kell ilyen személyes és bensőséges kapcsolatban állni az Úrral. Az okos szüzek bemehettek a menyegzőre, mert készen álltak a vőlegénnyel való találkozásra. – Uram, kérlek engedj egyre mélyebben megismernünk téged, és megtapasztalnunk a veled való találkozás végtelen örömét.
Feladat a mai napra: Felidézem magamban azokat a pillanatokat, amikor úgy éreztem, hogy Istennel találkoztam, és hálát adok érte.