XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2016. december 5., hétfő

December 5.



Lk 15,8-10                         (Mi volt számunkra annyira fontos az életünkben, hogy amikor elveszítettük, mindent a feje tetejére állítottunk, amíg meg nem találtuk?)
Vagy ha egy asszonynak van tíz drachmája, és egyet elveszít, nem gyújt-e világot, nem sepri-e ki a házát, nem keresi-e gondosan, amíg meg nem találja? És ha megtalálja, összehívja barátnőit meg a szomszédasszonyokat: Örüljetek ti is - mondja -, mert megtaláltam elveszett drachmámat! - Mondom nektek, az Isten angyalai is éppígy örülnek majd egy megtérő bűnösnek.

Isten megtestesülésének, amelyet karácsonykor ünnepelünk, konkrét célja volt: hogy Isten emberként keresi meg az embert és elvezesse a mennyi hazába. Jézus azt mondja, hogy az emberfia azért jött, hogy megkeresse és megmentse, ami elveszett. Lukács evangéliumának 15. fejezetében Jézus három példabeszéden keresztül fejezi ki Isten keresését az ember után. Mindegyikben a tulajdonos az elveszett után megy, és nem mondja, „még 99 bárány vagy 9 drachma vagy egy fiú maradt nekem, ez nekem elég”. Hanem elindult, és addig kereste, ameddig meg nem találta. Az egy drachma az asszony számára annyira értékes volt, hogy gondosan kereste, világot gyújtott és kiseperte a házat. Mi volt számunkra annyira fontos az életünkben, hogy amikor elveszítettük, mindent a feje tetejére állítottunk, amíg meg nem találtuk? Isten számára mi annyira értékesek vagyunk, hogy minden megtesz értünk, amit csak tud, hogy hozzá találjunk tiszteletbe tartva szabadságunkat. Most adventben tegyük fel magunknak a kérdést, hogy mi az, amit bensőleg elveszítettünk, esetleg türelmet, figyelmességet, kitartást, stb.? Engedjük meg, hogy igéje által Isten fényt gyújtson nekünk, hogy bevilágítsa életünket és  újra rátaláljunk arra, ami elveszett. 
Sokszor karácsony öröméről beszélünk. Kölcsönös ajándékozással szeretnénk örömet okozni egymásnak. Istennek is örömet okozhatunk azzal, amikor engedjük, hogy ránk találjon és megújítsa a Vele való kapcsolatunkat. Isten annak is nagyon örül, amikor segítünk abban, hogy más ember is közelebb kerüljön hozzá. 
Feladat a mai napra: A mai napon felkeresem (meglátogatok, írok, felhívok) valakit, akivel régóta nem találkoztam vagy aki távol áll Istentől. Próbálom ezt Istennel együtt megélni.