XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. július 28., péntek

Július 28.



Lk 9,10-11                         (S mindenről beszámoltak neki.)
Az apostolok visszatértek, s mindenről beszámoltak neki. Akkor elvonult velük egy csöndes tájékra, Betszaida városának környékére. Amikor a nép megtudta, utánament. Szívesen fogadta őket, és beszélt nekik az Isten országáról, akik pedig gyógyulást kerestek, azokat meggyógyította.

Az apostolok missziós útjukról térnek vissza. Lukács evangélista semmit sem ír arról, hol voltak, mennyit időt töltöttek más helyen, mit csináltak pontosan, hogyan sikerült nekik. Ami fontos, az nem ez, hanem, hogy tették azt, amit Jézus kért tőlük és az, hogy most beszámolnak neki mindenről. Milyen jó, hogy Jézus engedte, hogy beszéljenek mindenről. Mennyire fontos nekünk is, hogy egy esemény után meg tudjuk osztani valakivel tapasztalatainkat. (Bár talán a nőknek van erre nagyobb igényük, mint a férfiaknak). Nem esik jól az embernek, ha szeretnénk továbbadni egy számunkra fontos üzenetet és a másik nem figyel rá vagy nem érdekeli, amit mondunk. Jézusnál viszont, mindig találunk egy nyitott fület, ha mi is időt szentelünk számára. A mai imádságban hagyjunk magunknak időt, hogy Jézussal alaposan mindenről beszéljünk, amit élünk. Jézus tudja, hogy szükségünk van arra, hogy elvonuljunk vele egy csöndes helyre, ahogyan ezt az apostolokkal is tette. De véglegesen nem lehet megszabadulni a tömegtől. Jézus után mentek. És Ő magához engedte őket: Szívesen fogadta őket. Jézus képes arra, hogy minden új helyzethez alkalmazkodjon. Nem ragaszkodik a régi tervéhez, mindig az emberek szükségletei, igényei állnak számára az első helyen. Mennyire vagyunk nyitottak az előtt, hogy az emberek szükségletei megváltoztathassák terveinket? Hogyan tudjuk eldönteni, mi a fontosabb egy konkrét szituációban? Beszéljünk erről Jézussal.
Feladat a mai napra: Valakivel törődök, akinek szüksége van rá.