XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2020. február 11., kedd

Február 11.

Lk 9,23-25 (Aki követni akar, tagadja meg magát)
Amikor az egész néphez szólt, ezt mondta: „Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét mindennap és úgy kövessen. Mert aki életét meg akarja menteni, elveszíti. Aki meg elveszíti értem az életét, az megmenti. Mert mi haszna van belőle az embernek, ha megszerzi akár az egész világot is, de maga elpusztul vagy súlyos kárt szenved?

Jézus tiszteletben tartja az ember szabadságát. Nem kényszerít követésére. De ha követjük, az azzal jár, hogy felvesszük keresztünket minden nap. Ezt azért tesszük, mert ezt kéri tőlünk, és elénk is éli. Azt kéri, hogy vegyük fel keresztünket, ki-ki a magáét, ahogy Ő is felvette a keresztet az engedelmesség és alázat útját járva. Jézus nem ír elő a követőinek olyan szabályrendszert, vagy követelményt, amit ne tudnánk követni. Ő maga a követendő példa. Nem magának élt, hanem élete minden pillanatát, egész valóját az Atyának adta.
Az Atya akarata az Ő eledele. A mi eledelünk pedig Ő. Ételül adta magát nekünk, hogy életerőnk, táplálékunk, erőforrásunk legyen. Mindig velünk van, akkor is mikor a keresztünket visszük.
A kereszthordozásunk emlékeztessen megkeresztelésünkre. Ellene mondtunk a gonosznak és Jézus követésére szegődtünk. Ez azt jelenti, hogy nem én központúan, hanem Istennek és testvéreinknek odaadottan élünk. Az Ő önátadásából meríthetünk erőt nap, mint nap. Ő minden napra elegendő kegyelmet ad ahhoz, hogy megéljem azt az életet, amelyre hívott. Így lelkem, nem hogy kárt vall, hanem Őbenne gazdagodik.

Feladat a mai napra: Egy alkalommal felajánlok valamit valakiért.