XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2020. március 20., péntek

Március 20.

Lk 10,1-10.16(Menjetek! Úgy küldelek benneteket, mint bárányokat a farkasok közé.)
Ezek után az Úr kiválasztott más hetvenkettőt, és elküldte őket kettesével maga előtt minden városba és helységbe, ahová menni készült. Így szólt hozzájuk: „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Kérjétek hát az aratás urát, küldjön munkásokat az aratásra. Menjetek! Úgy küldelek benneteket, mint bárányokat a farkasok közé. Ne vigyetek magatokkal erszényt, se tarisznyát, se sarut. Az úton senkit ne üdvözöljetek. Ha betértek egy házba, először ezt mondjátok: Békesség e háznak! Ha békesség fia lakik ott, rászáll békességetek, ha nem, visszaszáll rátok. Maradjatok ott abban a házban, és azt egyétek és igyátok, amijük van. Mert a munkás megérdemli a maga bérét. Ne járjatok házról házra. Ha egy városba érkeztek és szívesen látnak titeket, egyétek, amit elétek adnak. Gyógyítsátok meg ott a betegeket s hirdessétek: Közel van hozzátok az Isten országa!  Aki titeket hallgat, engem hallgat, aki titeket elutasít, engem utasít el, aki pedig engem elutasít, azt utasítja el, aki küldött.”
Mit is jelent Ferenc pápa szerint „küldetésnek lenni”? Azt mondja magyarázatképpen: „Fel kell ismernünk, hogy meg vagyunk bélyegezve a megvilágosításra, megáldásra, éltetésre, felemelésre, gyógyításra, szabadításra vonatkozó küldetésünk által. Ezekben mutatkozik meg a lélekben gyógyító, a lélekben mester, a lélekben politikus – mindaz, aki gyökeresen úgy döntött, hogy a többiekkel és a többiekért van.” A mai imádságban szemlélhetjük Jézust, amint elküldi tanítványait missziós útra. Azzal kezdi: Ha betértek egy házba, először ezt mondjátok: Békesség e háznak! Már a köszöntésben tudatosítsd magadban, hogy azért jöttél, hogy békét hozzál e háznak. Hiszen értük vagy ott! Ezt a békét nem lehet elveszíteni, mert ha békesség fia lakik ott, rászáll békességetek, ha nem, visszaszáll rátok. A béke maga Krisztus, aki mindig velünk van. És Jézus arra hívja őket: Ne járjatok házról házra. Ha egy városba érkeztek és szívesen látnak titeket, egyétek, amit elétek adnak. Gyógyítsátok meg ott a betegeket s hirdessétek: Közel van hozzátok az Isten országa! Nem az a fontos, hogy minél több embert látogassatok meg, hanem a minőségi találkozás: mert küldetésünk a „megáldásra, éltetésre, felemelésre, gyógyításra, szabadításra” szól. Valójában Jézus az, aki ezt bennünk és rajtunk keresztül végbe viszi. Hiszen, amikor egy szentmise után haza indulunk, és megyünk a saját dolgunkra, maga az Úrjézus, akivel megáldoztunk, velünk jön, hogy bennünk és rajtunk keresztül folytassa küldetését. Ezért mondja Jézus: Aki titeket hallgat, engem hallgat, aki titeket elutasít, engem utasít el, aki pedig engem elutasít, azt utasítja el, aki küldött. Ez a szoros egység és azonosulás már valóság. Milyen fontos, a bennem lévő Jézussal konzultálni, hogyan szeretne ő most megáldani, éltetni, felemelni, gyógyítani és szabadítani. Engedjem, hogy ő megmutassa nekem.
Feladat a mai napra: A mai nap során Jézussal megyek és vele konzultálok, ha személyesen dolgom van valakivel. Engedem, hogy ő irányítsa a szívemet és gondolataimat.