XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2020. június 9., kedd

Június 10.

Mk 10,17-22                      („Jó Mester! Mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?”)

Amikor útnak indult, odasietett hozzá valaki, térdre borult előtte, és úgy kérdezte: „Jó Mester! Mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?” „Miért mondasz engem jónak? – kérdezte Jézus. – Senki sem jó, csak egy: az Isten. Ismered a parancsokat: Ne ölj! Ne törj házasságot! Ne lopj! Ne tanúskodjál hamisan! Ne csalj! Tiszteld apádat és anyádat!” „Mester – válaszolta –, ezeket mind megtartottam kora ifjúságomtól fogva.” Jézus ránézett és megkedvelte. „Valami hiányzik még belőled – mondta neki. – Menj, add el, amid van, oszd szét a szegények közt, és így kincsed lesz az égben, aztán gyere és kövess engem!” Ennek hallatára az elszomorodott és leverten távozott, mert nagy vagyona volt.

 

Ma a Jó Mester újabb kérdést kap a nevünkben. Egy ember belső vívódásán keresztül mi is elgondolkodhatunk azon, hogy mi mennyire vagyunk közel a mennyek országához. El tudjuk-e mondani magunkról, hogy fiatal korunk óta megtartjuk a parancsokat? Ha igen, már kivívtuk Jézus szeretetét. De még nem kaptuk meg a meghívást az örök életre, amire a kérdés irányul. Jézus a „vesék vizsgálója” is. Belénk lát, ahogy belelátott a kérdés feltevőjébe, akinek nagy gazdagsága volt. Tovább olvasva az evangéliumot, megtaláljuk azt a jézusi idézetet, ami így szól: „Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bemenni Isten országába.” Jézus bizonyára rátapintott ennek az ifjúnak a gyengéjére, aki túlzottan bízott a siker és jólét nyújtotta pénz biztonságában. A földi kincsünket – legyen az bármilyen – oda kell adnunk az arra rászorulóknak. Járjunk élen a szeretet cselekedeteiben. Ezzel már elkezdjük gyűjteni égi kincseinket, s akkor megnyílik a fülünk az örök életre hívó szóra Jézus szájából: jöjj és engem kövess!

Feladat a mai napra: Kérjük a Szentlélek világosságát, hogy magunkban felismerhessük hiányosságainkat. Mi az, amit oda kell adnunk, ha Jézus kéri. Ehhez kérjük az erőt.