XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2020. június 16., kedd

Június 16.

Bölcs 16,20-21                  (Angyalok eledelével tápláltad)

Ezzel szemben népedet angyalok eledelével tápláltad, és fáradság nélkül készült kenyeret adtál nekik az égből, amely megadott minden élvezetet, és minden ízlésnek megfelelt. Mert ajándékod megmutatta gyöngédségedet gyermekeid iránt, hiszen alkalmazkodott annak ízléséhez, aki ette, és azzá változott, amivé ki-ki óhajtotta.

 

Isten többször is megszabadította népét különféle viszontagságokból. Az egyiptomi fogságból való szabaduláskor a sivatagban való fárasztó vándorlás során, amíg az ellenséges egyiptomiakat válogatottan nehéz csapásokkal sújtja, addig Isten népének éhségét az égből hulló mannával csillapítja. Az egyiptomiaknak nem volt élelmük, a zsidók pedig eddig nem látott szokatlan természeti jelenséggel, az angyali étellel, mannával találkoztak. Az égből manna záporozott, felülről jött, az Úr küldte választott népe életben tartásához. A Zsolt. 78, 24-25-ben olvashatjuk: "Ennivalóként mannát hullatott nekik és a mennyből adott nekünk kenyeret, angyalok kenyerét ette az ember, bőségesen küldött nekik ennivalót."

Az angyalok természetfeletti lények. Angyalvilág létezik, és jelen vannak az emberek világában. Milyen felemelő tudat, hogy a szentmisékben velünk együtt dicsőítik Istent. "Dicsőséged betöltik a mennyet és a földet" imádkozzuk, és ezzel az angyalok örökké folyó Istent dicsőítő liturgiájához csatlakozhatunk!

Az ószövetségi kép utal Jézus kenyérszaporítási csodájára, ami pedig előképe annak a csodának, hogy Jézus maga lesz a mi mennyből alászálló élő kenyerünk. Már nem csak a testünket, hanem a lelkünket is táplálja, méghozzá örök életre szólóan.

Isten nem egy szigorú, távol álló, az ember büntetésére készen álló Isten, hanem a népéért aggódó, gondoskodó, gondviselő, tápláló Atya. Jézus által megszabadító és Őbenne nekünk életet adó. Nekünk szabadságunkban áll fogadni őt, magunkhoz venni, hogy hitünkben megerősítve mi is adhassuk magunkat, életünket Őneki és testvéreinknek.

Feladat a mai napra:  Kérjük Szent Mihály Arkangyalt a mennyei seregek vezérét, hogy védelmezzen minket a sátán elleni harcban, a kísértések idején legyen oltalmunk, hogy minél gyakrabban vehessük magunkhoz az Úr testét