XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2020. június 16., kedd

Június 15.

Iz 55,1-3                             (Hallgassatok rám és élni fog lelketek)

Ti szomjazók, gyertek a vizekre mind, és bár nincsen pénzetek, siessetek ide! Vegyetek ingyen gabonát és egyetek, vegyetek pénz nélkül bort és tejet. Miért költitek a pénzt arra, ami nem kenyér, és a keresetet arra, ami jól nem lakat? Hallgassatok ide, figyeljetek rám, akkor jót esztek, és kövér falatokban lesz részetek. Fordítsátok ide a fületek és gyertek ide hozzám; hallgassatok rám, és élni fog lelketek. Örök szövetséget kötök veletek, a Dávidnak megígért irgalom jegyében

 

Izajás próféta Isten gondviselő szeretetét mutatja be, amikor ingyen gabonát kínál, bort és tejet, és jó ételeket, kövér falatokat. Bőséges lakomára hív, nem csak a létfenntartáshoz szükséges kenyeret és vizet kínálja. Azonban nem csak egyszerű étkezésről van itt szó. A kérdés: mi szerint "Miért költitek a pénzt arra, ami nem kenyér és a keresetet arra, ami jól nem lakat?" Arra hívja fel a figyelmet, hogy a még olyan jó falatokban, italokban gazdag lakomázás se elégíti ki az embert.

Ahogy a fizikai élet fenntartásához szükség van kenyérre és vízre, úgy az emberi léleknek is szüksége van táplálékra, kenyérre és vízre. Az Isten utáni éhséget, vágyat nem csillapítja a testi élelem. Amikor nem olyan kiélezett a mindennapi betevő utáni harc, akkor tűnik fel, hogy nem elég a jóllakottság, még mindig betöltetlen bennem egy mély vágy. Lehetséges ugyanakkor, hogy elfelejtjük, hogy a mindennapi kenyerünket, a szomjunkat oltó tiszta vizet is végső soron Istennek köszönhetjük. Isten tart fel minket mindenestül, testileg, lelkileg.

Isten nem csak a testről gondoskodik. "Fordítsátok ide fületeket, és gyertek ide hozzám, hallgassatok rám és élni fog lelketek!" Az Úr így hívogat, és ha meghalljuk szavát, élni fogunk, és nem csak vegetálunk.

A minket szerető, gondviselő Istenünk igéjével, Szentlelkével táplál, isteni életében részesít. Az Eucharisztia az élő kenyér, amiben magát adja eledelül. Nem az anyagi, hanem a lelki víz forrása lesz. Kifejezetten megújítja a hívást: "Aki szomjazik, jöjjön hozzám és igyék ...belsejéből élő vízforrás fakad." /Jn 4,14,7,37-38/

Az Úr örök szövetséget kötött népével, és Izajás arra hív fel, hogy fogadjuk el a felkínált vizet, kenyeret, bort és tejet,  mint az üdvösségünk eszközeit. Ismerjük el, hogy szomjasak és éhesek vagyunk, és ezt csak az Isten irgalma tudja kielégíteni.

Feladat a mai napra: : Mondjunk el egy imát egy éhezőért, és mondjunk le egy falat ételről.