XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2016. szeptember 5., hétfő

Szeptember 5.



Zsolt 18,1-7                       (Az Úr menedékem, váram, szabadítóm)
(A karvezetőnek - Dávidnak, az Úr szolgájának zsoltára. Ennek az éneknek szavait az Úrnak énekelte, miután az Úr kimentette ellenségeinek és Saulnak a kezéből.)
Így szólt: Szeretlek, Uram, erősségem, [te megmentesz az erőszaktól].
Az Úr menedékem, váram, szabadítóm. Istenem, sziklám, hozzá menekülök.
Védőpajzsom, üdvösségem záloga, mentsváram,
akit magasztalok. Az Úrhoz kiáltok és biztonságban vagyok elleneimtől.
Körülvettek a halál örvényei, Béliál hullámai rémítettek,
az alvilág kötelékei körülfontak, a halálos hurkok rám csapódtak.
Kínomban az Úrhoz kiáltottam, Istenemhez emeltem szavam. Ő meghallotta hangomat szent templomából, panaszom elért a füléhez.

Ennek a hétnek a zsoltára megint egy Dávid királytól származó, hálaadó zsoltár. A zsoltár első verse bevezet minket abba a szituációba, amikor a zsoltár létrejött: Ennek az éneknek szavait az Úrnak énekelte, miután az Úr kimentette ellenségeinek és Saulnak a kezéből. Dávid nagyon konkrét szorongatásból menekült meg. Egyrészt Saul király halálra kereste őt, irigységből többszörösen megakarta őt ölni, mert Dávid jobb volt nála, ügyesebb a harcban, kedves az Úr előtt, sikeres, kedves, tehetséges,... Másrészt a filiszteusok táborába menekült, menedéket keresve, miközben kiderült, hogy ők viszont nemzeti hősük, Góliát leküzdése miatt keresik halálát. Hogyan menekülhet meg? Ki tud rajta segíteni, amikor mindenhol életveszélyben van? A zsoltárában lírikus módon leírja szorult helyzetét, amiben az Úrhoz kiáltott. Kiáltott és meghallgatásra talált. Leírja nekünk képekben, milyennek tapasztalta az Istent: erősségem, menedékem, váram, szabadítóm, sziklám, védőpajzsom, üdvösségem záloga, mentsváram. Isten nemcsak külső segítséget adott neki, pl. rejtekhelyet, embereket, akik neki biztos menedéket adnak, hanem bensőleg is megerősítette őt, képessé tette őt arra, hogy a helyzetből okos és bátor lépésekkel ki tudjon szabadulni. Én milyennek tapasztalom az Istent? Milyen neveket adnék neki?
Feladat a mai napra:  A mai napon keresni fogom annak módját, hogy kifejezzem Isten iránti szeretetemet és hálámat.