XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2021. október 31., vasárnap

Október 31.

 MTörv 6,2-6; Zsid 7,23-28; Mk 12,28b-34

Abban az időben egy írástudó megkérdezte Jézustól: „Melyik az első a parancsok közül?” Jézus így válaszolt: „Ez az első: Halld, Izrael! Az Úr a mi Istenünk, az egyetlen Úr. Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből! A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint önmagadat! Ezeknél nincs nagyobb parancsolat.” Az írástudó erre azt válaszolta: „Valóban, jól mondtad, Mester, hogy ő az Egyetlen, és hogy rajta kívül nincs más. És azt is, hogy őt teljes szívünkből, teljes elménkből és teljes erőnkből szeretni, embertársunkat pedig úgy szeretni, mint saját magunkat, többet ér minden égő vagy véres áldozatnál.” Jézus az okos felelet hallatára megdicsérte: „Nem jársz messze Isten országától.” Ezután több kérdést már nem mertek neki föltenni.

A vasárnapi evangélium hitünk lényeges kérdésére és középpontjára világít rá. Egy írástudó megkérdezte Jézustól: „Melyik az első a parancsok közül?” Az írástudó hallgatta a Jézus és a farizeusok és szadduceusok közt folyó vitát és azért tette fel Jézusnak ezt a kérdést, mert tetszett neki, ahogyan Jézus válaszolt. Jézus azt mondta neki: „Ez az első: Halld, Izrael! Az Úr a mi Istenünk, az egyetlen Úr. Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből! A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint önmagadat! Ezeknél nincs nagyobb parancsolat.” Az írástudó erre azt válaszolta: „Valóban, jól mondtad, Mester, hogy ő az Egyetlen, és hogy rajta kívül nincs más. És azt is, hogy őt teljes szívünkből, teljes elménkből és teljes erőnkből szeretni, embertársunkat pedig úgy szeretni, mint saját magunkat, többet ér minden égő vagy véres áldozatnál.” Jézus az okos felelet hallatára megdicsérte: „Nem jársz messze Isten országától.” Itt egy nagyon érdekes dolog történik. Ez az írástudó nem teszi próbára Jézust, nem faggatja azért, hogy belekössön a szavába, vagy valamilyen indokot keressen arra, hogy elítélje őt. Egy gyönyörű magatartást láthatunk meg benne: alázatos és tanulékony lélekkel hallgatja Jézus válaszát, együtt gondolkodik vele, sőt tovább gondolja, életére, vallási gyakorlatára vonatkoztatja azt, amit Jézus mondott, hiszen Jézus nem beszélt áldozatokról. De az írástudó felismerte, hogy Istent teljes szívből, elméből, lélekből és erőből szeretni sokkal nagyobb és értékesebb dolog az Isten szemében, mint bármilyen áldozat. Tudjuk, hogy az ószövetségi kinyilatkoztatásban központi helyet foglal el az Istennek bemutatott áldozat. Volt égő-, engesztelő-, étel-, ital-, illatáldozat. Az áldozat értelmét és hatását a szigorú egyistenhit határozta meg: nincs más Isten, csak Jahve, áldozatot csak neki szabad bemutatni. Az áldozat elsősorban Istennek felajánlott ajándék. A vallásos ember nem járulhatott üres kézzel Jahve elé. Az áldozatban benne van a lemondás, azért a nagyobb adomány értékesebb áldozat. Az áldozat közösséget teremt Istennel, kiengesztel Istennel. A fogság utáni időben az áldozatbemutatás már nem is annyira odaadás és hódolat jele, hanem inkább engedelmesség a törvényben megnyilvánuló isteni akarat előtt: azért kell az áldozatot bemutatni, mert a törvény előírja. Nagy dolog, hogy az írástudó felismeri Jézus szavaiban, hogy egyedül a szeretet, az az élet, mely teljesen a Istenre összpontosul, kedves az Isten előtt: „Isten előtt kedves áldozat a megtört lélek, te nem veted meg a töredelmes és alázatos szívet.” (Zsolt 51,19) Jézus ezért megdicséri őt: „Nem jársz messze Isten országától.”

Feladat a mai napra: Törekedjünk arra, hogy ehhez az írástudóhoz hasonló alázattal és tanulékonysággal hallgassuk Jézus tanítását, és azon gondolkodjunk, miként építhetjük bele mindennapjainkba.