XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. szeptember 15., péntek

Szeptember 15.



Lk 13, 31-33                      (Heródes terve)
Még abban az órában fölkereste néhány farizeus. Figyelmeztették: „Menj el innen, ne maradj itt tovább! Heródes meg akar ölni.” Ezt válaszolta nekik: „Menjetek, mondjátok meg annak a rókának: Lám, ma és holnap ördögöt űzök, és gyógyítok, csak harmadnap fejezem be. Mégis, ma, holnap és holnapután folytatnom kell utamat, mert nem lehet, hogy próféta Jeruzsálemen kívül vesszen el.

Isten országának megint újabb valóságáról elmélkedhetünk ma: az üldözés valóságáról. Jézust arra figyelmeztetik: „Menj el innen, ne maradj itt tovább! Heródes meg akar ölni.” Heródes, mint annyi más ember, nem tudta elfogadni Jézus tanítását. Nagy kihívást jelet az Isten országáról szóló tanítás, hiszen az elmúlt napokban már mi is megtapasztaltuk, hogy itt alapvető megújulásról van szó. Jézus nem felületes magatartásbeli változásra hív, hanem mély megtérésre és Isten felé fordulásra. Nála nincsen kecmec, nincsenek fél dolgok. Aki üdvözülni akar, annak meg kell tennie bizonyos lépéseket. És itt közre játszik az ember kényelmessége. Nem könnyű megújulni, hiszen ez azt jelenti, hogy fel kell adnom régi életmódomat. Ez viszont nagyon kényelmetlen tud lenni. Hogy ki tud vagy akar erre igent mondani? Ez egy nagy titok. Talán az ember legnagyobb titka. Az ember legnagyobb boldogsága vagy tragédiája pont ebben a pontban válik el, mert elengedni régi felfogásunkat, magunkról alkotott képünket, életmódunkat sok szorongást és bizonytalanságot vált ki bennünk, amit csak az Istenbe vetett nagyon mély bizalommal lehet átlépni. De aki ezt a lépést meg tudta tenni azt tapasztalja viszont, hogy most kezd el igazán élni. Aki viszont nem akarja megtenni ezt a lépést, az Istent személyes ellenségeként fogja üldözni. Jézust semmi sem hátráltathatja abban, hogy folytassa munkáját: „Menjetek, mondjátok meg annak a rókának: Lám, ma és holnap ördögöt űzök, és gyógyítok, csak harmadnap fejezem be. Mégis, ma, holnap és holnapután folytatnom kell utamat, mert nem lehet, hogy próféta Jeruzsálemen kívül vesszen el.
Feladat a mai napra: Ha Isten nekem felkínálja az üdvösség útját, ami életmódváltozással is jár, igent tudok-e neki mondani? Kérjük a Szentlélek segítségét.