XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2020. július 12., vasárnap

Július 1.

Lk 13,10-17

Szombaton az egyik zsinagógában tanított. Volt ott egy asszony, akit már tizennyolc éve gyötört a betegség lelke; teljesen meg volt görbedve, úgyhogy nem is tudott fölegyenesedni. Amikor Jézus meglátta, odahívta és így szólt hozzá: „Asszony, megszabadultál betegségedtől.” Közben rátette a kezét. Az rögtön fölegyenesedett, és dicsőítette az Istent. Erre a zsinagóga elöljárója felháborodásában, hogy Jézus szombaton gyógyított, a néphez fordult: „Hat nap van, amikor dolgozni kell. Ezeken gyertek gyógyulást keresni, ne szombaton!” De az Úr válaszolt neki: „Képmutatók! Vajon nem oldjátok-e el mindnyájan szombaton is az ökrötöket vagy a szamaratokat a jászoltól, hogy megitassátok? De Ábrahám leányát, akit immár tizennyolc éve megkötözve tart a sátán, nem kellett feloldani kötelékeitől szombati napon?” E szavakra ellenfelei mind elszégyellték magukat, a nép meg ujjongott, hogy ilyen nagy tettet vitt véghez.

 

Micsoda gyönyörű kép ez: „rátette a kezét”. El tudjuk mi azt képzelni, hogy Jézus a világ Megváltója rám teszi a kezét? Képesek vagyunk azt elhinni és felfogni, hogy a világmindenség Ura és Megváltója a kereszten az én bűneim miatt is átszegezett drága szent kezét rám teszi, féltve óv, véd és meggyógyít? Ezek az életünk legszentebb és legdrágább pillanatai amikor a Mester keze rajtunk nyugszik. Miközben odakint nyüzsgés, zaj, felfordulás, kétségbeesés, riadalom van és az Úr belül lecsendesíti a háborgó tengert, parancsol a hullámoknak, nyugalom és béke lesz. Kint történhet bármi a belső békét megleljük, bátran és bizalommal tekintünk a holnapra, hozzon bármit is számunkra. Mekkora bizalom van bennem? Elhiszem, hogy a lehető legnagyobb biztonságban vagyok?

A Mester érintése után már minden más, új célt és értelmet kapnak a dolgok a körülmények. A történetben azt olvassuk, hogy az asszony felegyenesedett és dicsőítette az Istent. Amikor a terheinktől megszabadulunk, egyszerűen felegyenesedünk és megkönnyebbülünk. Az tudja igazán dicsőíteni az Istent, aki megtapasztalta a nehézségeket, megélte a mélységeket és átélte a szabadulást, tehát, nincs gyógyulás betegség nélkül. Tudnunk kell hálát adni a nehéz időkért, a megpróbáltatásokért, ha átéltük a gyógyulás, szabadulás kegyelmét, akkor igazán mélyről tör fel bennünk a hála és köszönet.

Feladat a mai napra: Imádságban Jézus elé állok és elképzelem, hogy Ő rám helyezi áldó és gyógyító kezét. Csendben szemlélem ezt a helyzetet, figyelem, hogy Jézus mit mond nekem. Az imádságom végén felindítom magamban a kapott kegyelmekért a hálát. Addig időzöm ebben a helyzetben, amíg jólesik, nem sietek sehova.