XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2020. július 12., vasárnap

Július 2.

Lk 10, 30-35

Erre Jézus átvette a szót: „Egy ember Jeruzsálemből Jerikóba ment. Rablók kezébe került. Ezek kifosztották, véresre verték, és félholtan otthagyták. Történetesen egy pap tartott lefelé az úton. Észrevette, de elment mellette. Ugyanígy közeledett egy levita is. Látta, de továbbment. Végül egy szamariainak is arra vitt az útja. Amikor meglátta, megesett rajta a szíve. Odament hozzá, olajat és bort öntött a sebeire és bekötözte, magát az embert pedig felültette teherhordó állatára, elvitte egy fogadóba és ápolta. Másnap elővett két dénárt, odaadta a fogadósnak ezzel a kéréssel: Viseld gondját, és ha többet költenél, visszatérve megadom neked.

 

Mennyi szeretet és alázat szükséges ahhoz, hogy lehajoljunk a szükséget szenvedőhöz. Ha körülnézünk a világban, számtalan eset, helyzet van, ahol pont a mi segítségünk jönne jól. Tegyük a szívünkre a kezünket, hány és hány alkalmat szalasztottunk már el, hogy segítsünk valakin, aki bajba jutott? Ez a világ sajnos tele van megannyi rossz példával, tapasztalattal, amikor emberek visszaélnek mások jóindulatával. Ezért gyanakvóak is lettünk, félünk, hogy becsapnak és kihasználnak minket. Ezek a helyzetek, kihívások próbatételei a mi kereszténységünknek. Jézus meddig menne el? Hagyná, hogy újra és újra becsapják, kihasználják? Meghúzza a határt valahol? Nem! Értünk is elment a végletekig, egészen a legvégéig, a kereszthalálig, szeretetből. Gondoljuk át, hogy életünk során, mennyi jótevőnk volt, mennyien voltak, akik nagylelkű és gondoskodó szeretettel voltak irántunk? Hogy emlékszünk vissza rájuk? Van bennünk igazi hála, megemlékezünk róluk, imádkozunk értük, hálát adunk azért, mert kiálltak mellettünk? Megosztani azt amink van, egy tál ételt, a pénzünket, otthonunkat, időnket, figyelmünket, szeretetünket… Kiállni, a megalázottakért, az elnyomottakért, kirekesztettekért, felemelni az elesetettet, bekötözni a sebeket, vigasztalni a szomorkodókat, hálával teli szívvel megemlékezni a jótevőinkről. Erre hív ma minket Jézus!

Feladat a mai napra: Felidézem magamban azokat, aki jót tettek velem az életem során. Imádságban megemlékezem róluk, és ha van lehetőségem viszonzom a jóságukat.