XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2020. július 12., vasárnap

Június 29.

Lk 5,12-16

Amikor Jézus az egyik városban tartózkodott, egy leprával borított férfi meglátta, elé borult és kérte: „Uram, ha akarod, megtisztíthatsz!” Erre kinyújtotta kezét, megérintette, és így szólt hozzá: „Akarom, tisztulj meg!” És azonnal megtisztult a leprától. Meghagyta neki, hogy ne mondja el senkinek: „Hanem menj el, mutasd meg magad a papnak, és ajánld fel tisztulásodért a Mózes által előírt áldozatot bizonyságul nekik.” A dolog híre mégis egyre jobban elterjedt. Nagy tömeg gyűlt egybe, hogy hallgassa, és ki-ki meggyógyuljon betegségéből. Ő azonban elvonult a pusztába, és imádkozott.

 

Milyen nagyszerű, hogy van egy Jézusunk, aki minden időben „rendel” és fogadja a betegeket, fáradhatatlanul dolgozik, szüntelenül fordulhatunk hozzá a bajainkkal, betegségeinkkel. Nagy kérdés, hogy elhisszük-e, hogy a mi bajainkra is van gyógyulás? Testvérem, hiszed, hogy a Názáreti Jézus ma is gyógyít és téged is megtud és meg akar és meg is fog gyógyítani?! Nincs olyan baj, fájdalom és gond, amit Ő meg ne tudna oldani! De, a leprás beteg hite nélkül mit sem érünk: „Uram, ha akarod, megtisztíthatsz!”. A gyógyulásunk első lépése, ha bízzunk Jézusban, elé merünk állni, megvalljuk a bűneinket és az Ő végtelen irgalmára bízzuk magunkat. Ez a bizalom hasonló ahhoz, mint amikor úszni kezdünk, amikor ellökjük magunkat a parttól, a lendületünket kihasználva ráfekszünk a vízre és haladunk előre. A gyógyulásunk kezdete, hogy bátran elrugaszkodunk a parttól és felfekszünk a bizalom tengerére. Ne akarjuk befolyásolni az eseményeket, ne akarjunk mi diktálni és megmondani, hogy mikor mi történjen. Mély bizalommal és békével, őszinte ráhagyatkozással tekintsünk a jövőbe. Bizalom, bizalom és végtelen bizalom. Amikor megtörténik a csoda, az Úr meggyógyít minket, nagyon fontos, hogy ne hagyjuk el csendesen a terepet, ne hagyjuk ott a Mestert. Vállaljuk azt, amin keresztül vitt minket, a gyógyulást, a szabadítást. Arra, hív minket, hogy legyünk tanúi, merjük megosztani másokkal a mi tapasztalatainkat és vezessünk oda hozzá másokat, akik szükséget szenvednek, betegek és akarják a gyógyulást. Nem hallgathatunk azokról a csodákról, amit a mi életünkben tett az Úr. Mint a jelzőtüzeknek kell világítanunk, hirdetnünk az Ő csodáit, utat mutatni a megfáradtaknak, betegeknek, szükséget szenvedőknek. Hirdetnünk kell, hogy Jézus ma is gyógyít, segíteni akar, segíteni fog. Lennél az Ő jobbkeze, a munkatársa, az asszisztense? Mi a válaszod az Ő hívására?

Feladat a mai napra: Sorba veszem életem nehéz helyzeteit, betegségeit, kríziseit, amelyekben felismertem Jézus jelenlétét és gyógyító erejét, szabadítását. Hálát adok ezekért a nehéz helyzetekért és kérem, hogy mutassa meg mire hív, hova akar ezeken az eseményeken keresztül engem elvezetni.