XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2020. július 12., vasárnap

Június 25.

Lk 10,38-42             (Egy Márta nevű asszony befogadta házába)

Útjukon betértek egy faluba. Egy Márta nevű asszony befogadta házába. Ennek volt egy húga, Mária. Ez odaült az Úr lábához és hallgatta a szavait. Márta meg sürgött-forgott, végezte a háziasszonyi teendőket. Egyszer csak megállt: „Uram – méltatlankodott –, nem törődöl vele, hogy húgom elnézi, hogy egyedül szolgáljalak ki? Szólj neki, hogy segítsen nekem!” Az Úr azonban így válaszolt: „Márta, Márta, sok mindenre gondod van, és sok minden nyugtalanít, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta, nem is veszik el tőle soha.”

„Egy Márta nevű asszony befogadta Jézust házába”. Ma mi lehetünk az a „Márta”, aki Jézust befogadja házába. Az imádság lehet az a tér, ahol tudatosan befogadjuk Jézust életünkbe. Azonban minden szentmisén, különösön az áldozásnál, Jézus az eucharisztikus jelenlétében betér hozzánk. Barátként, mint Mártánál és Máriánál. Tudjuk az evangélium más részéből, hogy Jézust és a testvéreket, Márta, Mária és Lázárt, összekötötte egy szorosabb kapcsolat, barátság. Úgyhogy, amikor Lázár beteg volt, ezt közölték Jézussal: „Uram, íme, a barátod, akit szeretsz, beteg.” Elképzelhetjük, hogy Jézus látogatása a testvérek hazában milyen örömöt jelenthetett nekik. Ki ne örülne a barát érkezésének, a baráttal való találkozásnak? Az öröm biztos kölcsönös volt. A barátságos együttléthez hozzátartozik az odafigyelés, a meghallgatás, de a szolgálat is. Abban mutatkozik meg a baráttal való bizalmas kapcsolat, hogy Márta bizalommal mert odafordulni Jézushoz és kifejezni neki panaszát. Egy igazi baráthoz bármilyen helyzetben bizalommal fordulhatunk. Igazi barátságban kell, hogy legyen hely az őszinteségnek. Egy barát bátorít, biztat, és néha szembesít is bennünket azzal, amiben változnunk, fejlődnünk kell. Jézusban láthatjuk, hogy Márta barátja, mért miután hangsúlyozta Márta pozitív magatartását, rámutatott neki arra, hogy miben kell még változnia. Mennyire merek Jézusnak, mint jó barátomnak elmondani mindent, ami bennem van – a panaszomat, felháborodásomat, vagy irigységemet – és mennyire hagyok teret, vagyok nyitott arra, hogy ö is elmondhasson nekem mindent? Vagy vajon félek-e a szembesítéstől? Kérem a kegyelmet, hogy barátságunk egyre őszintébb és bizalommal teljes legyen.

Feladat a mai napra: Felhívok vagy meglátogatok egy barátomat, akivel régóta nem vettem fel a kapcsolatot.