XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2020. július 12., vasárnap

Június 21.

Jer 20,10-13; Róm 5,12-15; Mt 10,26-33

Abban az időben Jézus ezt mondta apostolainak: Ne féljetek az emberektől! Nincs rejtett dolog, amelyre fény ne derülne, sem titok, amely ki ne tudódnék. Amit én sötétben mondok nektek, azt ti mondjátok el világosban: és amit fülbe súgva hallotok, hirdessétek a háztetőkön! És ne féljetek azoktól, akik a testet megölik, de a lelket nem tudják megölni. Inkább attól féljetek, aki a lelket is, a testet is a pokolba taszíthatja. Egy fillérért ugye két verebet adnak? És mégsem hull a földre egy se közülük Atyátok tudta nélkül? Nektek pedig minden szál hajatokat számon tartják! Ne féljetek hát: sokkal többet értek ti a verebeknél! Ha valaki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van. De ha valaki megtagad engem az emberek előtt, én is megtagadom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van.

 

A mai evangéliumi idézetben Jézus belső szabadságra hív minket. A belső szabadság az imádságból és a szoros Istenkapcsolatból jön létre, bátorrá tesz minket, elveszi tőlünk a félelmet, mert nem az emberek ingatag véleményére építünk, hanem Isten szavára, amely sziklaszilárd alapot ad életünknek. Ezt a belső biztonságot és szabadságot sok hitvalló embernél láthatjuk, amit szent Pál így fejez ki: „Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk? Aki saját Fiát nem kímélte, hanem mindnyájunkért áldozatul adta, hogyne ajándékozna nekünk vele együtt mindent? Ki emel vádat Isten választottai ellen? Krisztus Jézus, aki meghalt, sőt fel is támadt, és az Isten jobbján közbenjár értünk?” (Róm 8, 31-34) Ezért mondja Jézus nyomatékosan a mai evangéliumban: „Ne féljetek az emberektől! Amit én sötétben mondok nektek, azt ti mondjátok el világosban: és amit fülbe súgva hallotok, hirdessétek a háztetőkön! És ne féljetek azoktól, akik a testet megölik, de a lelket nem tudják megölni. Inkább attól féljetek, aki a lelket is, a testet is a pokolba taszíthatja.” Az emberek rágalmazhatnak, megkínozhatnak vagy akár meg is ölhetnek, de senki sem veszélyeztetheti lelkünk üdvösségét. Csak magunk kockáztathatjuk azt, ha engedünk a Gonosz csábításának, ha nem állunk ellent a bűnnek!

Jézus a Szentírás szavaival bátorít minket: vegyétek észre, milyen értékesek vagytok! Maga a Mennyei Atya gondoskodik rólatok, és „minden szál hajatokat számontartják!” Tanuljunk meg a Szentírás segítségével úgy imádkozni, hogy Jézus folytonosan bátorítani, és lelkileg erősíteni tudjon minket. Hiszen a Szentírás nem csak régen leírt szavakból áll, hanem az egy élő Isten frissen hozzánk intézett és ma is nagyon aktuális üzenete. Nekem szól! Hiszen nem mindegy, hogy kire hallgatunk. A mai világban nagyon erős a hangzavar, úgy tűnik, hogy csak az ösztönvilág, a pénz és a hatalom számít. Az ember pedig egyre inkább azt érzi, hogy összecsapnak fölötte a hullámok, vagy hogy folyton kiesik a nagy szűrőből. Mennyi lelkileg összetört, kétségbeesett, pesszimista ember vesz körül minket! Értéktelennek, eltaposottnak, megalázottnak érzik magukat. Pedig van kiút! Arra kell hallgatni, Annak kell hinni, Akinek szava maga az Igazság. Ha így teszünk, akkor képesek leszünk megvallani Őt az emberek előtt, akkor nem fogjuk szégyellni és megtagadni Őt, mert bensőnkben meggyőződünk a teljes igazságról. Jézus pedig arról biztosít minket, hogy Ő is megvall minket a mennyei Atya előtt.

Feladat a mai napra: Kérem a Szentlélek segítségét, hogy tegye alkalmassá szívemet a hallásra, és engedem, hogy Jézus a Szentírás szavai által megszólítson és az ő szavai alapjaira helyezze életemet.