XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2020. július 12., vasárnap

Júnis 23.

Kiv 33,7-11                        (Az Úr szemtől szemben beszélt Mózessel, ahogy az ember a barátjával beszél.)

Mózes ekkor fogta a sátrat, felállította az Ő számára a táboron kívül, bizonyos távolságra a tábortól és elnevezte a találkozás sátorának. Aki meg akarta kérdezni az Urat, annak ki kellett mennie a találkozás sátorához, amely a táboron kívül állt. Valahányszor Mózes kiment a sátorhoz, a nép fölkelt, és mindenki saját sátrának bejáratánál állva, tekintetével követte Mózest, amíg be nem lépett a sátorba. Mikor belépett a sátorba, a felhőoszlop leereszkedett, és megállt a sátor bejáratánál, amíg az Úr Mózessel beszélt. Amikor a nép látta, hogy a felhőoszlop megáll a sátor bejáratánál, mindenki előjött és leborult saját sátrának ajtajában. Az Úr szemtől szemben beszélt Mózessel, ahogy az ember a barátjával beszél.

A biblia első oldalaitól fogva az Isten úgy jelenik meg, mint aki újra és újra kapcsolatba lép az emberrel, és aki szól az emberekhez. Ezt látjuk a pátriárkáknál, kiváltképpen Ábrahámnál, aki hitt Istennek, és Isten a barátjának nevezte,” (Jak 2,23) és Mózesnél, akinek élő istenkapcsolatáról számol be a mai idézet. Érdekes módon a szöveg írja, hogy az Úr beszélt Mózessel és nem fordítva. Maga Isten a kezdeményező, aki közli magát az emberekkel. Hogyan teszi ezt? „Ahogy az ember a barátjával beszél.” Isten kezdetektől fogva nem elvont, érthetetlen módon beszél hozzánk, hanem nagyon is a mi nyelvünkön. Sőt egy baráti beszélgetésre hív, ahol éppúgy, mint az emberi barátságban elmondhatunk mindent egymásnak, ahol egyszer az egyik szól, máskor a másik. Nem kell azt gondolnunk, hogy Isten ezt a baráti, bizalmi párbeszédet csak különleges vagy ritka embereknek kínálja. Jézus Krisztus arra vágyik, hogy mindannyian belépjünk ebbe a vele való beszélgetésbe. A találkozási hely már nem egy sátor, hanem az eucharisztikus jelenlét templomban található a Szentségtartóban. Ott vár ránk. Éljünk ezzel a lehetőséggel. Kérjük a kegyelmet, hogy a szentségimások és az eucharisztikus Jézussal való találkozások egyre jobban élő baráti párbeszéddé és együttlétté váljanak.

Feladat a mai napra: Felkeresek egy templomot, ahol az eucharisztiában jelen lévő Krisztus előtt elidőzhetek, és mint két barát jelen vagyunk egymásnak: nézzük egymást, odafigyelünk egymásra. Egyszer az egyikünk szól, máskor a másikunk. Van, amikor hallgatunk.