XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2020. július 12., vasárnap

Július 3.

Iz 52,13-14; 53,3-5

Nézzétek, szolgám diadalmaskodik, fönséges lesz és felmagasztalják, és nagy dicsőségre emelkedik. Amint sokan megborzadtak láttán, – hiszen oly dicstelennek látszott és alig volt emberi ábrázata –, úgy fog majd sok nemzet ámulni rajta és királyok némulnak el színe előtt. … Megvetett volt, utolsó az emberek között, a fájdalmak férfia, aki tudta, mi a szenvedés; olyan, aki elől iszonyattal eltakarjuk arcunkat, megvetett, akit bizony nem becsültünk sokra. Bár a mi betegségeinket viselte, és a mi fájdalmaink nehezedtek rá, mégis (Istentől) megvertnek néztük, olyannak, akire lesújtott az Isten, és akit megalázott. Igen, a mi bűneinkért szúrták át, a mi gonoszságainkért törték össze; a mi békességünkért érte utol a büntetés, az ő sebei szereztek nekünk gyógyulást.

 

Ez az Ószövetségi olvasmány húsvét vigíliájának ünnepén is elhangzik. Arra emlékeztet minket, hogy Jézus magára vette a bűneinket, betegségeinket, nyomorúságainkat, ismeri és elszenvedte mindazt, amin mi valaha is keresztül mentünk, vagy keresztül fogunk menni. Ő „a fájdalmak férfia, aki tudta mi a szenvedés…” „…az Ő sebei szereztek nekünk gyógyulást.”  Bármin is kell átmennünk az életünk folyamán, soha ne felejtsük, hogy Jézus velünk tart, nem hagy magunkra, együtt szenved és küzd velünk, értünk. Amikor a nyomorúság éjszakáján megyünk keresztül az életünk egy-egy mélypontján nem a körülményeink a fontosak vagy hogy milyen hátránnyal indulunk az adott harcban, egyedül és kizárólag az számít, hogy elhisszük-e azt a tényt, hogy Jézus velünk van, nem hagy magunkra és hogy a különböző élethelyzeteinkben felismerjük Őt, az Ő gondoskodó jelenlétét. Az elhagyatottság és a kilátástalanság a magány könnyen úrrá lesz az emberen. De, a mi Mesterünk ismeri és átélte mindezeket, megismerte, megtapasztalta ezeket a helyzeteket, értünk, emberekért, szeretetből, hogy megmentsen minket. Ezek után felmerülhet bennük egy pillanatra is az a kérdés, hogy magunkra hagyna? Nem, soha! Ő a biztos kapaszkodó, Ő a győzelem. Amikor a földi életünk végéhez érünk, akkor is Ő lesz ott, átkísér, átvezet az új életbe. Akkor már színről-színre fogjuk Őt látni és felismerjük Őt, ahogy felismerték az Emmausi tanítványok. Életünk nagy pillanata lesz ez, és a teljes földi zarándokutunkon kell, hogy készüljünk erre a csodás találkozásra, nem jelenhetünk ott meg az Úr színe előtt felkészületlenül.

Feladat a mai napra: Ma, imádkozom azokért az embertársaimért, akiket kirekesztettek, negatívan megkülönböztettek, gondolok a szegényekre, a társadalom perifériájára került emberekre, az éhezőkre, nélkülözőkre. Ha van mit megosztanom a tőlem szegényebbekkel, akkor valakin segítek a környezetemben élők közül.