XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2020. július 12., vasárnap

Június 22.

Sir 6,14-17                         (A hűséges barát erős menedék, aki ilyenre akad, kincset talál!)

A hűséges barát erős menedék, aki ilyenre akad, kincset talál! Az igaz barátnak nincsen mása, hűsége értékét nem lehet arannyal, ezüsttel mérni! A hűséges barát élet és halhatatlanság írja; azok találják meg, akik félik az Urat. Aki féli Istent, jó barátnak is, mert amilyen ő maga, olyan a barátja is. (Káldi-Neovulgáta fordítása).

(A hűséges barát erős támaszod, vagyont talál, aki ilyen barátra szert tesz. A hű barátnak egyszerűen nincsen ára, nincsen, ami vele értékben fölérne. Mint az élet balzsama, olyan a jó barát; akik az Urat félik, találhatnak ilyet. Aki az Urat féli, abból jó barát lesz, mert amilyen ő maga, olyan a barátja is. (Szent István Társulati Biblia fordítása)

 

Az Eucharisztikus Kongresszus előkészítő imádságban azt kérjük, hogy „az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust felismerjük, és egyre jobban szeressük”. Az utána felsorolt elnevezések között szerepel, hogy Jézus a barátunk. Ma és ezen a héten arra hív Jézus minket, hogy barátunkként szemlélve öt az Oltáriszentségben, a vele való barátságot mélyítsük el. Ha megkérdeznének minket: Mit jelent számodra egy barát? Ki számodra egy barát? Mi tesz egy barátot baráttá? Milyenek a barát tulajdonságai? – mit mondanánk? A mai idézet Sirák fia könyvéből, a barátról és a barátságról beszél nekünk. Az egyik fontos tulajdonsága az igazi barátnak, amit hangsúlyozz, a hűség. „A hűséges barát erős menedék, támaszod“. Jézus ilyen barát számunkra, Ő mindig hűséges. És hűségesen vár a velünk való barátságos együttlétre. Ma is. És azt szeretné, ha mi is tapasztalhatnánk, ahogyan az idézetben meg van fogalmazva, hogy ő, mint barát „az élet balzsama”.

„Köszönöm Jézus, hogy jelen vagy az Oltáriszentségen, az Eucharisztiában, nem csupán, mint Istenem és Uram, hanem mint a barátom is. Jó, hűséges barátom vagy. Köszönöm, hogy felkínálod nekem ezt az egyenrangú kapcsolatot: ahol két barát elidőzik egymással. Köszönöm, mert a veled való barátság igazi nagy kincs számomra”.

Feladat a mai napra: Ma azon elmélkedem, hogy Jézus számomra mennyire a barátom és milyen barát nekem, mit jelent számomra az ő barátsága?