XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2020. július 12., vasárnap

Június 27.

Mt 26,45-50         (Jézus megkérdezte: „Barátom, miért jöttél?”)

Aztán visszament tanítványaihoz, s így szólt: „Aludjatok csak és pihenjetek! Elérkezett az óra. Az Emberfiát a bűnösök kezére adják. Keljetek föl, menjünk! Nézzétek, itt jön, aki elárul.” Még beszélt, amikor odaért Júdás, a tizenkettő közül az egyik, s vele a főpapoknak és a nép véneinek megbízásából egy kardokkal és dorongokkal fölszerelt csapat. Aki elárulta őt, jelt adott nekik: „Akit megcsókolok – mondta –, ő az, fogjátok el!” Azzal mindjárt Jézushoz lépett. „Üdvözöllek, Mester!” – mondta, és megcsókolta. Jézus megkérdezte: „Barátom, miért jöttél?” Erre körülfogták Jézust, kezet emeltek rá, és foglyul ejtették.

 

Talán nem szívesen hallunk vagy beszélgetünk Jézus egyik tanítványáról, Júdásról, aki elárulta őt. Lehet, hogy nem passzol ahhoz a képhez, amit egy tanítványról alkottunk, aki nagyon közel állt Jézushoz, akit maga Jézus kiválasztott apostolként és szemtanúja volt tetteinek, csodainak. Nehéz elképzelni, hogy mi motiválhatta őt arra, hogy elárulja Mesterét, Jézust. Kivé válhatott Jézus számára, hogy cserbenhagyja őt egy pénzösszegért? Azonban könnyebb átérezni, milyen fájdalmas lehetett Jézus számára, hogy egy a tizenkettő közül elárulta őt, elárulta a barátságot. E zsoltár szavai mintha Jézus szájából hangoznának el: „Mert ha ellenségem szórna rám átkokat, azt elviselném könnyedén; És ha gyűlölőm sértegetne, előle talán elrejtőznék. Hanem te teszed, aki velem egyet akartál, jó ismerősöm és bizalmas barátom voltál, aki velem együtt etted az édes étkeket: akivel együtt jártunk az Isten házába” (Zsolt 55,13-15). Jézus ugyanis nagyon mélyen átélte, amit az ember egyik legfájdalmasabb tapasztalata, ha lerombolnak egy bizalmi kapcsolatot, vagy visszaélnek vele. Ám megdöbbentő módon viselkedik Jézus ezzel szemben. Azt mondja Júdásnak: „Barátom, miért jöttél?” „Barátom!” – Ez nem egy üres szó. Továbbra barátnak szólítja Júdást, és nem a szerint, amit tett. Nem mondja neki: „Áruló, azért jöttél? Jézus nem mond le a barátságról, hanem hűséges a szavához: „Barátaimnak mondalak benneteket”. Ez a jó hír, az örömhír, hogy Jézus a saját részéről sohasem vonja vissza nekünk tett ígéretét, hogy a barátai vagyunk és maradunk. Szemléljük ma a legjobb, a leghűségesebb barátunkat, Jézust, aki hűtlenségünk ellenére, bukásaink ellenére barátnak szólít minket.

Feladat a mai napra: Visszatekintek a hétre, és felfedezem, milyen kegyelmeket kaptam és hogyan tapasztaltam Jézust barátként imádságomban, életemben.