XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2020. július 12., vasárnap

Június 28.

2Kir 4,8-11.14-16a; Róm 6,3-4.8-11; Mt 10,37-42

Történt egy napon, hogy Elizeus próféta elindult és átment Sunembe. Lakott ott egy előkelő asszony, aki meghívta asztalához, s így ahányszor csak átment, mindig betért hozzá enni. Az (asszony) így szólt férjéhez: „Nézd, tudom, hogy Istennek szent embere az, aki mindig betér hozzánk. Rendezzünk hát be neki a tetőn egy kis szobát, tegyünk bele ágyat, asztalt, széket meg mécsest, s ahányszor csak betér hozzánk, ott szálljon meg.” Történt, hogy Elizeus egy nap megérkezett, betért a fönti szobába és lefeküdt. Aztán így szólt szolgájához, Gehászihoz: „Mi lenne az, amivel viszonzást adhatnék az asszonynak?” Gehászi így válaszolt: „Ó, nincs neki fia, és a férje öreg.” Erre megparancsolta: „Hívd ide!” Odahívta, az megállt az ajtóban. Akkor Elizeus így szólt hozzá: „Egy esztendő elteltével ilyen idő tájt fiút dajkálsz.”

 

Abban az időben Jézus ezt mondta apostolainak: Aki apját vagy anyját jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám. Aki nem veszi föl a keresztjét és nem követ engem, nem méltó hozzám. Aki megtalálja életét, elveszíti azt, de aki értem elveszíti életét, megtalálja azt. Aki titeket befogad, engem fogad be, és aki engem befogad, azt fogadja be, aki engem küldött. Aki befogadja a prófétát, mert próféta, az a próféta jutalmát kapja. És aki az igazat befogadja, mert igaz, az az igaznak jutalmát kapja. S ha valaki csak egy pohár friss vizet ad is e legkisebbek egyikének azért, mert az én tanítványom, bizony mondom nektek, nem marad el a jutalma.

 

Ha belegondolunk abba, vagy már ki is próbáltuk, hogy mit jelent valakit akár csak egy-egy napra befogadni, vendégül látni, akkor tudjuk azt, hogy ez nem könnyű feladat. Vállaljuk a kényelmetlenséget, a lemondást, a másikhoz való alkalmazkodást, egyszerűen feladjuk a megszokott életünket, kényelmünket valakinek a kedvéért. Megosztani valakivel azt amink van, nem mindig egyszerű, különösen, ha olyan nagylelkűek tudunk lenni, hogy nem várunk viszonzást. Hasonló a helyzet, amikor valakinek az időnket, figyelmünket adjuk, nem mindig ideálisak erre a körülmények, de mégis megtesszük, mert az a másik ember fontos a számunkra és megajándékozzuk az időnkkel, figyelmünkkel. Tegyük a szívünkre a kezünket, hogy sokszor nem könnyű félretenni az aktuális dolgainkat, feladatainkat, hogy részt vegyünk egy Szentségimádáson, oda üljünk Jézus lábaihoz és csendben szemléljük Őt, figyeljünk rá, megértsük, meghalljuk amit nekünk akar mondani. Pedig, az Ő üzenete nekünk magunknak fontos, a személyes életünkre van hatással, ha tudunk a Mesterünkre figyelni. Minél gyakrabban és minél több időt töltünk az Ő jelenlétében, az Ő csendjében, egyre üdítőbbek és felszabadítóbbak lesznek a vele való találkozásaink. Kialakul egy személyes párbeszéd, megértjük, meghalljuk, felismerjük az Ő hangját, gyógyítóvá lesz számunkra az Ő jelenléte, hiszen Ő a legnagyobb orvos, aki életünk sebeit, sérülésit bekötözi és meggyógyítja. Váljunk nagylelkű tanítványokká, merjünk időt szentelni a Vele való találkozásokra és engedjük hogy ezek az alkalmak hassanak ránk, formáljanak és gyógyítsanak minket.

Feladat a mai napra: Ma megpróbálok elcsendesedni, az Úr jelenlétébe helyezni magam és figyelni rá. Keresem az alkalmat, hogy valakit meghallgassak, bátorítsak, vígasztaljak, lássam meg ebben a valakiben a szenvedő Jézust.