XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2015. december 25., péntek

December 25.



Tit 3,4-7                           (Isten kinyilvánította emberszeretetét)

4Amikor azonban üdvözítő Istenünk kinyilvánította jóságát és emberszeretetét, megmentett minket. 5Nem azért, mert igazak voltak tetteink, hanem irgalmasságból, s a Szentlélekben való újjászületés és megújulás fürdőjében, 6akit Üdvözítőnk, Jézus Krisztus által bőven árasztott ránk, 7hogy kegyelmével megigazuljunk, s az örök élet reménybeli örököseivé váljunk.
A mai napon, karácsony szent ünnepén, szánjunk időt arra, hogy az újszülött Jézussal legyünk. Szemléljük benne az irgalmas Isten arcát. Gügyögésében, kacagásában Isten árassza felénk emberszeretetét. Egy gyermek mindig örül annak, aki éppen előtte van. Nem gondolkodik el azon és nem is érdekli őt, hogy megéri-e szeretni a másikat vagy megérdemelte-e, hogy szeresse, hanem csupán azért örül neki, mert van. Nekem is örül, csupán azért, mert vagyok. Hozzá tartozom. Nem kell igazolnom magam előtte, nem kell magyarázkodnom. Csupán csak ott lehetek, és szerethetem őt, és engedhetem, hogy felém árassza szeretetét. Ilyenkor vesszük észre, amikor „csupán” csöndben akarunk elidőzni Jézusnál, hogy mennyi minden motoszkál bennünk, feltör belőlünk, terhel minket. A felnőttnek mindig vannak millió ügyei, feladatai, amiért felelősséget kell vállalnia. És érezzük, mennyire sokszor nem rajtunk múlnak a dolgok, mennyire benne vagyunk egy társadalmi, munkahelyi „gépezetben”, mely visz bennünket a maga módján. Ugyan kitörhetnénk belőle, de akkor mi lesz? Sokszor vágyunk arra, hogy jobb legyen a világ, megszűnjön az igazságtalanság, a békétlenség, a gyűlölködés, az emberek kiszipolyozása és kizsákmányolása. Jézus nem csak azért jött, hogy megígérje nekünk, hogy a halálunk után majd jobb lesz a mennyországban. Hanem azt mondja: „Isten országa köztetek van.” (Lk 17,21). Már itt és most megtapasztalhatunk valamit a mennyországból, amikor kinyitjuk előtte szívünk ajtaját, és engedjük, hogy emberszerető Istenünk valóban Úr legyen az életük fölött. Új értékeket, új szemléletmódot, új szívet ajándékoz nekünk. Benne újjászülethetek, új életet kezdhetek, új világot építhetek magam körül az ő erejével és segítségével.
Feladat a mai napra: Ma ajándékot viszek a kis Jézusnak: azt a számomra legnehezebb, szinte reményvesztett kapcsolatot. Átengedem neki, és kérem a kegyelmet, hogy ő tanítson meg szeretni őt úgy, ahogy Jézus szereti őt.