XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2015. december 6., vasárnap

December 6.



Istenbe vetett bizalom             Zsolt 119,17-18.24
Gyakorolj kegyet szolgáddal s élni fogok, és követem tanításodat.
Nyisd meg a szememet, hogy meglássam törvényeid csodálatosságát.
Bizonyságaid örömömre vannak, útmutatásod a tanácsadóm.
Mt 1,18-25
Mária, Józsefnek a jegyese, még mielőtt egybekeltek volna, úgy találtatott, hogy gyermeket fogant a Szentlélektől. Férje, József igaz ember volt, nem akarta a nyilvánosság előtt megszégyeníteni, ezért úgy határozott, hogy titokban bocsátja el. Míg ezen töprengett, megjelent neki álmában az Úr angyala, és így szólt hozzá: „József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet Máriát, hiszen a benne fogant élet a Szentlélektől van! József erre fölébredt álmából és úgy tett, ahogy az Úr angyala parancsolta. Magához vette feleségét, de nem ismerte meg, míg világra nem hozta fiát, akinek a Jézus nevet adta.

József és Mária megtapasztalták, hogy Isten útjai nagyon eltérnek sajátjuktól. Minden tervüket keresztezte. Jegyesek voltak, de még nem keltek egybe és Mária terhes lett. József megbotránkozott rajta. Mária, hogyan bizonyítsa József előtt ártatlanságát? Ki higgye el neki, hogy nem egy másik férfi akaratára, hanem Isten üdvösségre szóló terveire mondott igent? Az ember ilyenkor megpróbálja igazolni magát a másik előtt. Máriát viszont az Istenbe vetett szilárd hit és bizalom jellemzi. Nem kell magát igazolnia. Ha ezek Isten útjai, akkor ő tesz majd tanúságot mellette a világ előtt. József még bizonytalan. Jó ember, szereti Máriát, nem akarja vesztét. Istenfélő, és az Úr pont ezért avatja be őt terveibe. József meggyőződik és teljesen az Úr akaratának rendelkezésére állítja életét. 
És én? Mennyire merem magamat Isten gondviselésére bízni? Vagy biztosabbnak tartom, ha magam kontrollálok mindent? Isten nem fekete-fehérben gondolkodik: vagy ő vagy én, hanem együttműködésben. Isten úgy döntött, hogy nem akarja megváltani a világot közreműködésünk nélkül. Mária, kérlek taníts meg engem bízni és Istennel együttműködni.
Feladat a mai napra: Hol kéri Isten bizalmamat? Felajánlom neki azt a szituációt és kérem a Szentlélek segítségét.